2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

DK: Ezentúl hetente = kéthetente?

Újra előveszi a Fidesz az 1998-2002-es ciklus botránykövét, a Parlament üléseinek ritkítását. Gulyás Gergely, az országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szerint a t. Ház „működőképesebb” lenne, ha csak kéthetente tartanának szavazásokat. Nehezen érthető, miért akadályozzák a szavazások annak a testületnek működőképességét, amelynek egyik fő feladata a törvényalkotás, hacsak az alelnök nem arra gondolt, hogy a törvényeket ezután szavazás helyett közfelkiáltással fogják hozni. Tekintettel azonban arra, hogy a viták jó részét már a Házszabály száműzte a plenáris ülésről, a következő lépés nyilván az lesz, hogy akkor már összehívni is elég lenne kéthetenként.

Gulyás mintegy megnyugtatásul közölte, hogy interpelláció, kérdés azért minden héten lesz. Azt azonban nem részletezte, hogyan egyeztetné össze a hetenkénti interpellációt a kéthetenkénti szavazással, tekintve, hogy az interpelláció elfogadásáról szavazni kell.

A Demokratikus Koalíció álláspontja az elképzelésről ugyanaz, mint a tizenhat évvel ezelőtti ellenzéké. A parlamentáris demokráciákban az országgyűlés fontos feladata a kormány működésének ellenőrzése.  Kétharmados többségével visszaélve a Fidesz már eddig is sokat tett ennek az ellenőrző szerepnek a mind formálisabbá tétele, kiiktatása érdekében. A kéthetenkénti ülésezés nem az országgyűlés működőképességét, hanem az ellenzék jogainak további csorbítását szolgálja.

Molnár Csaba
ügyvezető alelnök, európai képviselőjelölt (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …