2022. 08. 12. péntek

Klára
1 EUR 394 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Az orbáni közmunkaprogram kudarca, hogy egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség

DK: Az orbáni közmunkaprogram kudarca, hogy egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség

A Portfolio.hu mutatta ki, hogy hiába van ma kereslet a lakásokra, nincs se mérnök, se szakmunkás, aki építeni tudna. Az összesítés szerint nincs elég villanyszerelő, kőműves, épület- és szerkezetlakatos, ács, asztalos, festő-mázoló és gázszerelő(!). Eközben teljes megyékben okoz gondot, hogy emberek tízezreinek a közmunkaprogram az egyedüli munkalehetőség.

A Demokratikus Koalíció szerint az orbáni közmunkaprogram kudarca, hogy egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség. A DK szerint a közmunkások átképzésével kellett volna megteremteni a külföldre költözött szakemberek utánpótlását. Ha az Orbán-kormány nem csak kampányolni és uszítani tudna, hanem lenne némi fogalma a kormányzásról is, akkor a mai közmunkában dolgozó tízezrek már régen tisztességes megélhetésért dolgoznának akár ácsként vagy kőművesként. Ehelyett maradt a képzetlen tömeg, amely annak ellenére nem tud elhelyezkedni, hogy munka lenne bőven.

A DK Sokak Magyarországa programja jelentősen átalakítaná a közmunka rendszerét, hogy ismét arról szóljon, amire a Gyurcsány-kormány kitalálta: átmeneti, időleges megoldás azoknak, akik kiszakadtak a munkaerőpiacról. A DK programja a minimálbér szintjére emelné a közmunkások bérét, valamint olyan átképzéseket indítana a közmunkások számára, amelyek után hazai hiányszakmákban tudnának elhelyezkedni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek