2021. 09. 20. hétfő

Friderika
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: Az orbáni közmunkaprogram kudarca, hogy egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség

DK: Az orbáni közmunkaprogram kudarca, hogy egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség

A Portfolio.hu mutatta ki, hogy hiába van ma kereslet a lakásokra, nincs se mérnök, se szakmunkás, aki építeni tudna. Az összesítés szerint nincs elég villanyszerelő, kőműves, épület- és szerkezetlakatos, ács, asztalos, festő-mázoló és gázszerelő(!). Eközben teljes megyékben okoz gondot, hogy emberek tízezreinek a közmunkaprogram az egyedüli munkalehetőség.

A Demokratikus Koalíció szerint az orbáni közmunkaprogram kudarca, hogy egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség. A DK szerint a közmunkások átképzésével kellett volna megteremteni a külföldre költözött szakemberek utánpótlását. Ha az Orbán-kormány nem csak kampányolni és uszítani tudna, hanem lenne némi fogalma a kormányzásról is, akkor a mai közmunkában dolgozó tízezrek már régen tisztességes megélhetésért dolgoznának akár ácsként vagy kőművesként. Ehelyett maradt a képzetlen tömeg, amely annak ellenére nem tud elhelyezkedni, hogy munka lenne bőven.

A DK Sokak Magyarországa programja jelentősen átalakítaná a közmunka rendszerét, hogy ismét arról szóljon, amire a Gyurcsány-kormány kitalálta: átmeneti, időleges megoldás azoknak, akik kiszakadtak a munkaerőpiacról. A DK programja a minimálbér szintjére emelné a közmunkások bérét, valamint olyan átképzéseket indítana a közmunkások számára, amelyek után hazai hiányszakmákban tudnának elhelyezkedni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum