2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nagyvállalatok vízgazdálkodási kihívásaira keres megoldásokat a Miskolci Egyetem K+F kiválósági programja

Nagyvállalatok vízgazdálkodási kihívásaira keres megoldásokat a Miskolci Egyetem K+F kiválósági programja

A Víz Világnapjához kapcsolódva jelentette be Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja, hogy vállalati partnerekkel együttműködve innovatív vízgazdálkodási programot indít a Miskolci Egyetem hidrogeológiai kutatócsoportja. A 677 millió Ft európai uniós támogatással megvalósuló K+F kiválósági program a felszín alatti vízkészletek felelős gazdálkodását elősegítő innovációt támogatja, és víziközmű szolgáltató cégek (Fővárosi Vízművek ZRt., Miskolci Vízmű Kft.), valamint mezőgazdasági nagyvállalatok (pl. KITE ZRt.) fejlesztési, gazdálkodási célkitűzéseit segíti.

A GINOP program által finanszírozott kutatás-fejlesztési támogatást a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara nyerte el, ami nem csak az intézmény eddigi oktatási és kutatási tevékenységének elismerését jelenti, hanem újabb négy évre teremt lehetőséget élvonalbeli kutatási feladatok elvégzéséhez.

A Miskolci Egyetem kutatói a programot úgy állították össze, hogy vállalati partnereik fejlesztési igényeire keresnek újszerű megoldásokat. Így került bele a kutatási tervbe az aszály-, és belvízveszélyt csökkentő talajvíz-gazdálkodási megfigyelő rendszerek fejlesztése, valamint a víziközmű szolgáltatók hálózati veszteségeinek csökkentését célzó, a szivárgási helyeket felkutató legújabb távérzékelési módszerek tesztelése.

A vállalati kutatások mellett alapkutatási feladatokat is végez a közel 20 fős kutatói csoport. Vizsgálják a hazánkat is érintő szélsőséges időjárási eseményeknek a Kárpát-medence vízháztartására gyakorolt hatásait és a felszín alatti áramlási rendszerek változásait.

A Víz Világnapjához kapcsolódó projektindító sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a felszín alatti vízkészletek fenntartható használata globális és hazai léptékben is egyre fontosabbá válik, ezért a kutatási programot nem csak a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal szakmai bírálói támogatták, hanem a Miskolci Egyetem is beválasztotta a Stratégiai Programjai közé.

A nemzetközi kutatóprogramokat is koordináló miskolci kutatócsoport most hazai nagyvállalatok szakmai kihívásaira összpontosít, és meggyőződésük, hogy a program kutatási eredményei iránt nemzetközi érdeklődés is várható majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek