2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

DK: Átvilágítanánk a Századvég pályázatait!

Sajtóhírek szerint 1,8 milliárd forintért rendelt tanulmányt a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank a Századvégtől. A gazdasági folyamatok közvélemény-kutatására kiírt pályázatra 700 millió forinttal olcsóbb ajánlat is érkezett, az MNB mégis inkább a kormányközeli intézetet választotta.
Az MNB indoklásában zavaros “politikai gazdaságtani paradigmában értelmezhető jelenségeket” idéz a Századvégtől, ami komolyan megkérdőjelezheti Matolcsy György jegybankelnöki képességeit és beszámíthatóságát.

A megmagyarázhatatlan Századvég-győzelem mögött ugyanakkor a “kitűnő kormányzati kapcsolat” is állhat. Erre az intézetre mondta Mellár Tamás, korábbi századvéges közgazdász, hogy csak egy pénzmosoda, valódi munkát nem végez. Álláspontját azóta a bíróságon is meg tudta védeni – nem véletlenül.

Matolcsy György tehát vagy alkalmatlan a feladatára, vagy a kormányzati korrupció tevékeny részese kívánt lenni, márpedig ezek egy ország jegybankelnökénél elég sivár kilátások.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány bukása után át kell világítani a Századvég összes győztes pályázatát. A DK szerint csak egy független szakértőkkel elvégeztetett átfogó vizsgálat adhat választ arra a kérdésre, hogy mennyi közpénzhez juthatott érdemi munka nélkül a kormányközeli szervezet. A DK szerint egy európai Magyarországon nem fordulhatna elő, hogy a kormány szubjektív és átláthatatlan módon határozza meg a pályázatok győzteseit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek