2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

DK: Amerikának elege lett Orbánékból

Az Orbán-kormánynak sikerült a nemzetközi elutasítottság és kirekesztettség újabb lépcsőfokára fölkapaszkodnia. Az Egyesült Államok a jelek szerint elérkezettnek látta az időt, hogy figyelmeztesse az EBESZ tagországait a magyar veszélyre. Megelégelvén, hogy a szövetségesek intelmei süket fülekre találnak Magyarországon, fokozta a diplomáciai nyomást: képviselője az EBESZ bécsi közgyűlésén emlékeztette hazánkat vállalt kötelezettségeire.
Fölszólalásában az ügyvivő aggodalmának adott hangot a kormánynak a Norvég Civil Alappal való huzakodása, és általában a civil szervezetek egyre szűkülő mozgástere, a sajtószabadság csorbítása céljából frissen bevezetett reklámadó, és a független sajtóra nehezedő kormányzati nyomás miatt, utóbbira példaként említve az origó főszerkesztőjének kirúgatását. A nemzetközi diplomáciában szokatlanul éles hangú beszédében mindezt a civil szervezetek és a független média megfélemlítésének nevezte és fölszólította a magyar kormányt: tegyen eleget az egyesülés, a szólás és a média szabadságára EBESZ-tagországként vállalt kötelezettségeinek.

A Demokratikus Koalíció tisztában van vele: Orbán úgy gondolja, hogy az EBESZ tagországai nem szavaznak Magyarországon, véleményük tehát figyelmen kívül hagyható. Ebben azonban téved. A magyar érdekeket akkor lehet sikeresen érvényesíteni a nemzetközi színtéren, ha sok barátunk van – Orbán azonban ehelyett az ellenségeket gyűjti.

Molnár Csaba
ügyvezető alelnök (DK)
EP képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…