2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

DK: A kormány becsapta a szakképzésben dolgozókat

A szakképzésben dolgozók megkapták új bérajánlataikat, amelyek a korábban beígért 30 százalékos emelés helyett jó, ha húsz százalékos növekedést tartalmaznak.

Van olyan intézményvezető is, akinek a bérét mindössze öt százalékkal emelték meg a beszámolók szerint. A szakképző intézmények oktatói, oktatást segítő munkatársai, technikai dolgozói egyúttal elvesztik közalkalmazotti státuszukat is.

A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a kormány ilyen módon csapta be a szakképzésben dolgozókat és szolidaritást vállal a szakképzés területén dolgozó munkavállalókkal. A közalkalmazott jogviszonyuk megszűnésével eleve bizonytalan helyzetbe került dolgozók még a beígért béremelést sem kapják meg, sok évnyi munka után nevetséges fizetésekkel szúrják ki a szemüket.  A DK azt javasolja, hogy a kormány haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a szakképzés területén reprezentatívnak számító szakszervezetekkel annak érdekében, hogy a közalkalmazotti besorolásukat és ebből eredő védettségüket elvesztő munkavállalók a jövőben versenyképes bérekért dolgozhassanak.

Dávid Ferenc

közgazdász, a DK szakpolitikusa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek