2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • DK: A Fidesz utat építene Bonyhád középkori templomára – Kitől is féltsük a kultúránkat?

DK: A Fidesz utat építene Bonyhád középkori templomára – Kitől is féltsük a kultúránkat?

A múlt héten váratlan régészeti felfedezést tettek Bonyhádon, amikor a helyi elkerülőút építése közben előkerült a föld alól egy XIV. századi gótikus templom. Az épület – annak ellenére, hogy a törökök felgyújthatták – a régészek szerint kimondottan jó állapotban van.
Hiába a hazai régész szakma és az ombudsman tiltakozása, a fideszes polgármester és az út kivitelezője is az út továbbépítésében és a felbecsülhetetlen kulturális értékkel bíró romok “elfedésében” érdekelt. Ezt egy márciusi fideszes törvény lehetővé is teszi, az útépítést bármikor folytathatják.

Az a Fidesz, amely pár hónapja még a háborúból menekülőktől féltette a magyar kultúrát óriásplakátjain, most arra készül, mint a török seregek több száz évvel ezelőtt: a földdel egyenlővé tenni egy középkori magyar templomot. A város fideszes polgármestere és fideszes országgyűlési képviselője is egyaránt csendben hallgatnak arra várva, hogy az útépítésre szánt pénzek minél hamarabb a megfelelő zsebbe kerüljenek – még akkor is, ha emiatt el kell tüntetni Bonyhád frissen felfedezett, egyedülálló kulturális örökségét.

A Demokratikus Koalíció felszólítja Filóné Ferencz Ibolya fideszes polgármestert és Potápi Árpád államtitkárt: tartsák tiszteletben a kultúránkat, ne hagyják elpusztítani Bonyhád történelmi régészeti leleteit!

Vágó István
elnökségi tag DK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek