2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Dicsőség a doni hősöknek!

1943. január 12-én indult meg a magyar hadtörténet legnagyobb tragédiáját jelentő doni áttörés. A 2. magyar hadsereg Németország nyomására 1942 nyarán vonult az orosz frontra. Visszaszorították a szovjeteket, ám a német hadsereg Sztálingrád térségére összpontosított, így a Don vidékének védelmét teljes egészében a magyarokra hagyták. A honvédeknek ígéretük ellenére sem téli ruhát, sem megfelelő hadi felszerelést sem biztosítottak, valamint az utánpótlás sem érkezett meg. Nem hiába érezhették úgy, hogy valójában lemondtak róluk.

1943. január 12-e hajnalán, a mínusz 42 fokos hidegben egy magára hagyott, szétzilált, ám kötelességtudatos és bátor csapatot ért a Vörös Hadsereg rettenetes erejű offenzívája. Emberfeletti ellenállást tanúsítva még napokig tartották magukat, ám az ellenállhatatlan túlerőben lévő ellenség áttörte a frontot. Sokan próbáltak a térségből nyugatra menekülni, akik közül számolatlanul fagytak halálra, haltak éhen vagy estek a szinte biztos halált jelentő szovjet hadifogságba.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom kegyelettel emlékezik arra a több mint százezer magyar honvédre, akik a Don-kanyarban reménytelen ütközetben áldozták életüket a bolsevizmus elleni harcban. Nem feledkezhetünk meg mindazokról sem, akik élve hazatértek, ám a Szovjetunió elleni harc miatt nekik csak megvetés és üldöztetés jutott osztályrészül. Dicsőség és hála a hősöknek!

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…