2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Csak egy újabb sarc a környezetbarát autógáz adójának emelése

Mint az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi szakbizottságának tagja meg kell szólaljak az után, hogy az Orbán-kormány jövőre duplájára kívánja emelni az autógáz (LPG) jövedéki adóját. A tomboló Matolcsy-féle dilettantizmus ismét több áldozatot szed, első helyen tovább szűkíti a magyar emberek életlehetőségeit, tönkreteszi az autógázzal foglalkozó vállalkozásokat és alkalmazottait, másodszor csapást mér a környezetbarát üzemanyagok elterjedésére.
Az autógáz jövedéki adója emelésének nincs közgazdasági és környezetvédelmi racionalitása, csupán a magyar emberek megadóztatása a cél. Az már az ostobasággal vegyes arcátlanság kategóriája, hogy a kormány az alkohollal és a dohánytermékekkel veszi egy kalap alá az LPG-t, állítólagos egészségügyi célok elérése érdekében.

Az autógáz károsanyag kibocsátása a benzinnek és különösen a gázolajnak töredéke, ugyanis nem tartalmaz szállóport, kormot, nem mérgező, szén-monoxid tartalma nulla, s sokkal tökéletesebben, környezetkímélőbb módon ég, mint a benzin és a gázolaj. Ráadásul az autógáz a kőolaj-finomítás mellékterméke, így már az előállítása sem kerül egyetlen plusz fillérbe, sem energiabefektetésbe.

Az Európai Unió kis számú hasznos direktíváinak egyike éppen e környezetkímélőbb üzemanyagfajták terjesztése. Nem egy tagállam támogatja az autók gázüzemű átalakítását, illetve garanciát vállal az LPG jövedéki adójának hosszú távú alacsony szinten tartására. Ezzel szembe megy a kormány egy, az Európai Bizottság és az Európai Parlament által már elfogadott, általam véleményezett ajánlással, amely azt javasolja, hogy a benzinre vonatkozó jövedékiadó-tehernek a fele legyen az LPG terhe.

Németországban, Hollandiában és számos uniós tagállamban az LPG-vel üzemelő autók aránya 10 százalék körüli, az üzemanyag ára pedig nem ritkán a magyar árszint alatt van, esetenként annál lényegesen olcsóbb. Ezzel szemben hazánkban az autógázos járművek aránya 2 százalék körül mozog, ami az állami lerablás után várhatóan csökkenni fog. Az államnak eddig adóbevételt termelő LPG-s szakműhelyek tönkremennek, szakemberek az utcára kerülnek, levegőnk pedig szennyezettebbé válik.

A Fidesz-kormánynak be kellene látnia, hogy, ha valami olcsóbb (nem mellékesen pedig környezetkímélőbb), akkor több is fogy belőle, és így nő az állam adóbevétele. A Fidesz adócsökkentési ígérete hazugság volt, és minden bevételnövelő intézkedésük is elbukik, mert a magyar családok tönkretételéhez vezet. Tudniuk kell, egyetlen fillér többletet nem hoz az LPG-vel kapcsolatos adóemelés, csak munkanélküliséget generál.

Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek