2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Az ügyészségnek 15 hónap után eszébe jutott a Momentum

Tavaly januárban a Momentum aktivistái festékfújóval írták fel az ügyészség előtti úttestre, hogy a szervezet mivel nem foglalkozik amivel pedig nagyon kellene – most indítottak eljárást az ügyben

 

A Momentum aktivistái 2019 januárjában festékfújással fejezték ki tiltakozásukat, hogy az ügyészség a köztévé székházában jogszerűen tartózkodó országgyűlési képviselők ellen eljárást indított. Azóta bíróság is kimondta, hogy az országgyűlési képviselők igenis jogszerűen tartózkodtak az MTVA székházában. A tiltakozás során olyan, a kormányt érintő ügyeket festettek fel a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épületének bejárata elé, amelyek vizsgálatával az ügyészség egyáltalán nem foglalkozott, pedig hivatalból kötelessége lett volna.

 

A lemosható festékkel történő politikai véleménynyilvánítás bűnüggyé vált, a Momentum aktivistáit csoportosan, kisebb értékre, politikai véleménynyilvánítás céljából elkövetett rongálással vádolják. A kár alapja a takarítási költség, a maximális büntetési tétel pedig három év. Az érintettek a nyomozást elrendelő ügyésznél a gyanúsítás ellen panaszt tettek.  Az ügyészség a kárt nem tudja igazolni, csak egy belső levél van a birtokukban, amelyben az áll, hogy a Fővárosi Közterület Fenntartónak 210.068 forint, míg a Városüzemeltetési kft-nek az ügyben 185.000 forint többletköltsége keletkezett.

 

Ettől függetlenül 2020 áprilisában, a koronavírus-járvány közepén berendelték őket személyes kihallgatásra és rabosításra – mindezt úgy, hogy a járványhelyzet miatt gyakorlatilag nincsenek kihallgatások, a bíróságok pedig ügyeket zárnak le, mert jelenleg nincs lehetőségük tanúmeghallgatásra.

 

Aktivistáink beszámoltak róla, és képpel bizonyítják: a kihallgatást és rabosítást végző rendőrön nem volt sem maszk, sem kesztyű (csak a festékes ujjlenyomatvételnél), és kézfertőtlenítő sem volt sehol.

 

A párt forrásai szerint a fertőzésveszély miatt a büntetés-végrehajtásnál már megtiltották az ujjlenyomatvételt, a rendőrség is ehhez a gyakorlathoz csatlakozott – a Momentum aktivistáival mégis kivételt tettek.

 

Szerkesztőségi megjegyzés: kicsit erősen számolt a két „takarító szervezet”, ha a lemosható felfestésért 400 ezer forintot számolnak fel. Kétségtelen, hogy a jelen eljárás, nem is kicsit, politikai leszámolás ízű, és nagyban hozzájárulhat az ügyészség iránti bizalom lerombolásához.

 

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek