2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Az RMDSZ felelőssége nagyobb, mint bármikor

A vasárnapi román parlamenti választások pozitív és negatív eredményekkel, valamint tanulságokkal egyaránt szolgálnak az erdélyi magyar közösség vezetői, de a magyar kormány és kormánypártok számára is. A posztkommunista erők nagyarányú, kétharmadhoz közeli győzelmet arattak, nem sikerült visszajutnia a törvényhozásba a szélsőségesen magyarellenes Nagy-Romána Pártnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) átlépte az 5 százalékos küszöböt, és nem jutott mandátumhoz a Tőkés László nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A magyarlakta megyék alacsonyabb részvételi adatai azt mutatják, hogy a magyar pártok versenye nem hogy növelte volna szavazóik számát, hanem éppen ellenkezőleg hatott, sokan távol maradtak a voksolástól. Ezzel függhet össze az a szomorú tény is, hogy az erdélyi magyarok közel 15 százaléka román pártokat támogatott.

Az EMNP-nek világos célokat megfogalmazó, autonómiát és föderalizációt középpontba állító programja ellenére sem sikerült annyira megerősödnie, hogy reális nemzeti alternatívát tudjon nyújtani az RMDSZ-szel szemben. A mostani választásokon már el sem indult Magyar Polgári Párt (MPP) csendes kimúlása után másodjára is bebizonyosodott tehát, hogy hiába a magyar kormánypártok politikai (és különböző csatornákon vélhetően milliárdos összegekben juttatott anyagi) támogatása, Magyarországról nem lehet erdélyi pártot építeni.

A Fidesz és maga a miniszterelnök is már régóta azzal foglalkozik, hogyan tudna minél elegánsabban kifarolni az EMNP-s kalandból, és kiegyezni az RMDSZ-szel. Más lehetőség ugyanis lényegében nem maradt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Nemzetstratégiai Intézet vezetésére felkért egykori MPP-elnök, Szász Jenő RMDSZ támogatására felhívó nyilatkozata.

Victor Ponta, a győztes szocialisták elnöke már vasárnap éjjel kormányra hívta az RMDSZ-t. A magyar szövetség felelőssége a kialakult helyzetben hatalmasabb, mint bármikor, mozgástere azonban a végleges eredményektől függően még kérdéses. Amennyiben a magyarellenességtől egyébként nem mentes, belső viták miatt pedig meglehetősen ingatag szociálliberális pártszövetség nem szerzi meg a mandátumok kétharmadát, nem csupán önmaga európaibb színben való feltüntetése, hanem konkrét politikai céljainak elérése érdekében is szüksége lesz a magyar politikusok támogatására. A Jobbik bízik benne, hogy az RMDSZ csak akkor enged a miniszteri bársonyszékek csábításának, ha eközben kiáll az autonómia mellett, és képes lesz a magyarság számára elsődleges fontosságú ügyek hatékony képviseletére, így az alkotmánymódosítás során a magyar szempontok érvényesítésére, valamint a regionális átszervezés kapcsán Székelyföld feldarabolásának megakadályozására.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek