2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Az Országos Előválasztási Bizottság közleménye az előválasztási jelölti vitákról

Az Országos Előválasztási Bizottság közleménye az előválasztási jelölti vitákról

A 2022-es országgyűlési választáson közösen induló hat ellenzéki párt meggyőződése szerint az eltérő politikai vélemények nyílt, átlátható ütköztetése a Magyar Köztársaság demokratikus működésének egyik legfontosabb garanciája.
Éppen ezért az ellenzéki szövetség pártjai támogatják minden választókerületben az induló jelöltek között a méltányos keretek között megtartott politikai vitákat. Az ilyen alkalmak betekintést nyújtanak a polgárok számára, láthatóvá teszik az eltérő álláspontokat és esélyt kínálnak a legjobb kompromisszum megtalálására.
Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) szorgalmazza és a jövőben segíteni is fogja az ilyen viták megrendezését. A hat párt közösen vitaszabályzatot fog alkotni és ezek mentén hivatalos vitákat fog szervezni az előválasztást megelőzően, hogy ezzel is segítse a jelöltek különböző álláspontjainak a legszélesebb körű közvéleménnyel való megismertetését.
A szövetséget kötött hat ellenzéki párt kiemelten fontosnak tartja az esélyegyenlőséget. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy azt szeretnék, hogy az előválasztás olyan tisztességes legyen, mint amilyenek 2022-től az országot látni szeretnék, mindenki egyforma esélyekkel induljon. Annak érdekében, hogy minden választókerület összes jelöltje ugyanolyan feltételekkel vehessen részt a vitákban, az OEVB úgy döntött, hogy előválasztási vitákat 2021. július 26-át követően fognak rendezni. Ezen a napon nyílik ugyanis az előválasztási jelölt-bejelentkezés, ettől kezdve már olyan személyek vehetnek részt a vitákon, akik ténylegesen jelöltetik magukat a 2021 őszén megrendezésre kerülő ellenzéki előválasztáson.
Az OEVB arra kéri továbbá az előválasztáson indulni kívánó összes jelöltet és az őket támogató szervezeteket, hogy ők is tartsák tiszteletben az igazságos, egyenlő esélyeket megteremteni kívánó szabályokat. A hatpárti szövetség minden olyan alkalomnak örül, ahol – az elmúlt tíz évvel ellentétben – kulturáltan, demokratikus módon lehet ütköztetni a különböző véleményeket. Az ellenzéki szövetség is erre épül: egymás véleményének meghallgatására és a kompromisszumok keresésére.  Ezért is döntött úgy az OEVB, hogy a tiszta és demokratikus körülmények érdekében az előválasztási jelölti vitákat 2021. július 26. és 2021. október 10. között lehet megrendezni.
Így szeretnék megmutatni, hogy milyen lesz a vitakultúra a 2022. utáni Magyarországon!
Az Országos Előválasztási Bizottság tagjai,
DK
Jobbik
LMP
Momentum
MSZP
Párbeszéd

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…