2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Az LMP Hiroshimáról: leszerelés újratöltve

A világ közvéleményét hatvanhat éve kísérti a Hiroshimával romba dőlt biztonságérzet és az áldozatokkal együtt eltemetett értelem elviselhetetlen öröksége. Az LMP szerint vissza kell térnünk az atomsorompó-egyezmény feledésbe merült alapelveihez, és ki kell mondani, hogy a kettős mérce elfogadhatatlan.
A nukleáris fegyverekkel rendelkező országok száma mára tizenegyre nőtt, és ez a globális biztonságot fenyegeti. A hidegháborús logikájú kölcsönös fenyegetettség és a megelőző csapástól való félelem hat évtizedig megóvta a világot a pusztulástól, de a globális terrorizmussal, Irán leplezett és Észak-Korea leplezetlen atomprogramjával a világ országainak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, amelyek a bolygó biztonságát fenyegetik.

Ki kell mondanunk, hogy az atomfegyverek birtoklása és bevetése erkölcstelen, jogellenes, katonailag szükségtelen és végezetesen veszélyes. Világossá kell tenni, hogy a világ közvéleménye nem fogadja el a kettős mércét: azt, hogy egyes országok kapcsán erkölcsileg kifogásolható az atomfegyverek birtoklása, mások számára viszont nem; sőt, bátran használható geopolitikai érdekek fenntartására.

Vissza kell térnünk az atomsorompó-egyezmény feledésbe merült alapelveihez: véget kell vetni a fegyverkezési hajszának, hatékony intézkedésekre van szükség a létező kapacitások teljes leszerelésére – beleértve a kísérleti robbantások és az atomfegyverek előállításának beszüntetését, az összes létező készlet megsemmisítését, az atomfegyverek és célba juttató eszközeik kizárását az államok fegyverzetéből.

Tiltani kell az atomfegyverek átadását, ilyen fegyverek előállításának segítését, illetve kötelezni kell az atomfegyverrel még nem rendelkező államokat, hogy ne fogadjanak el, ne szerezzenek be, és ne állítsanak elő atomfegyvert. Utóbbi államcsoportot azonban sem az ellenőrzési eljárások, sem technikai, sem kereskedelmi megfontolások nem akadályozhatják az atomenergia békés felhasználásában.

A nyugati világ nagyhatalmainak, az Egyesült Államoknak és Izraelnek, Oroszországnak és Kínának, Indiának és Pakisztánnak közös érdeke, hogy gátat szabjanak a katonai célú nukleáris kapacitások további bővítésének, és minden eszközzel megakadályozzák az atomfegyverek illegális kereskedelmét, amely okkal tölti el félelemmel azokat, akik Hiroshima után nem bíznak sem a kormányok, sem a kormányok megdöntésére szövetkezett terrorista csoportok önmegtartóztatásában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…