2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Az LMP elégedetlen a kormány új hulladékgazdálkodási törvényjevaslatával

A hulladékgazdálkodás országos rendszerét kiárusító törvénynek a kukában a helye, üdvözöljük, hogy a köztársasági elnök Alkotmánybírósághoz fordult.

A kormány javaslatára a hulladékgazdálkodás országos rendszerének átalakításáról és végül koncesszióba adásáról a parlament a múlt héten fogadott el egy törvénymódosítási csomagot.

A kormány az általa már többször tönkretett hulladékgazdálkodást megint átszervezné, méghozzá úgy, hogy a versenyt felrúgva és az eddig jól működő vállalkozásokat letaposva pénzszivattyúként működő magánvállalkozás kezébe adná az egész üzletágat.

Az új cégnek kötelezettségei alig vannak, de a törvény ezért busásan megjutalmazza sok-sok közpénz átcsoportosításával. Ha pedig a cég a kormány felhatalmazásával a mi pénzünk és az önkormányzatok, gazdálkodók minden eddigi pénzét és eszközét elvéve mégis becsődölne, akkor büntetlenül, sőt a kormány által kárpótolva távozhatna, maga után hagyva az ország teljes területén a szemétszállítás és még sok más feladat működésképtelenségét.

Áder János köztársasági elnök is felismerte a törvény visszásságait, és az Alaptörvénybe ütközés miatt az Alkotmánybírósághoz továbbította a múlt héten elfogadott hulladéktörvényt.

Az indokai egy az egyben megfelelnek azoknak az aggályoknak, amelyeket az LMP is felvetett. Érdeklődéssel és aggodalommal várjuk, mit dönt az Alkotmánybíróság, hiszen járványidőszakban a hulladékgazdálkodás minősége életbevágó, közegészségügyi kérdés is.

Schmuck Erzsébet,
az LMP- Magyarország Zöld Pártja társelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…