2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Az ittas sofőr a jogosítvány mellett a biztosítást is bukhatja

A húsvéti ünnepek alatt rendszeresen megemelkedik a közlekedési balesetek száma. Tavaly az ünnepek alatt több mint háromszáz közlekedési baleset történt, a négy halálos áldozat mellett 37 személy sérült meg súlyosan. Az esetek nagy százalékában még mindig az ittas vezetés okozott szerencsétlenséget. Kevesen tudják, hogy ilyen esetekben a biztosítók csak a vétlen szereplők kárát fedezik. Egyik vezető biztosítónk segít eligazodni; mit térít a kárt okozó ittas autós kötelező, illetve casco biztosítása. A zéró tolerancia elvének alkalmazása ellenére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2012-ben 6 százalékkal több balesetet okoztak az ittas járművezetők, mint egy évvel korábban. Főként a kerékpárosok és a motorosok esetében volt jelentős a növekedés (18 illetve 14 százalék), de az összes ilyen baleset több mint felét okozó személyautósok száma is szinten maradt. Sajnos jogos tehát a várakozás, hogy az idei húsvéti ünnepek alatt még mindig jellemző lesz az ittas vezetés.

A casco- és a kötelező biztosítás különbözőképpen működik ittas vezetés által okozott baleset esetén.

A kötelezőt is behajthatják az ittas sofőrön

„A kötelező biztosítás szabályozásában a legfontosabb a vétlen károsult védelme; a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak. Ha bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan (0,8 ezrelékes véralkohol szint felett) vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy ennek egy részét– mondta Csikós Dániel, a biztosító vezérigazgatója. – A törvény ugyanis felső plafont szab, így a biztosító maximum másfél millió forintot hajthat be a vétkes autóson.”

Könnyen okozhatunk ugyanis akár több millió forintos kárt, ha valaki súlyos vagy maradandó sérülést szenved. Ebben az esetben a személyi sérüléssel összefüggő vagyoni és nem vagyoni károk az esetek többségében meghaladják a másfél millió forintos plafont.

Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha az ittas sofőr által vezetett gépjárműre még kötelező biztosítást sem kötöttek. Ebben az esetben is hozzájut a vétlen fél a kártérítéshez, ugyanis a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számla fizeti ki az okozott kár összegét, amit azután utólag teljes egészében behajt a biztosítással nem rendelkező autóson.

A Casco ittas vezetés esetén egyáltalán nem fizet

A casco biztosítás ugyanakkor a károkozó gépkocsiban keletkező kárt térítené, ittas vezetésnél viszont a biztosító eleve nem fizet kártérítést. A legtöbb biztosítónál  a kártérítés kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.

Húsvét alatt jelentősen megnő az ittasan kerékpározók száma is, tavaly a rendőrök csaknem 200 kerékpárost szondáztattak meg országszerte. Kevesen tudják, hogy akik alkoholos állapotban ülnek nyeregbe, szintén súlyos szabálytalanságot követnek el, ezért a rendőr őket is szigorúan megbüntetheti.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…