2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

Az Európai Bizottság védené a méheket, de a döntés a tagállamok kezében van

Az Európai Bizottság tegnap kiszivárgott [1] javaslata szerint az unió teljesen betiltaná a méhgyilkos vegyszereket a szabadföldi termesztésben és kizárólag üvegházas használatukat engedélyezné.

A Greenpeace Magyarország azt várja Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Minisztertől, hogy hazánk a Bizottság előterjesztésével összhangban szavazza meg a neonikotinoid rovarírtószerek tilalmát a tavasszal várható bizottsági szavazáson és ne kérjen eseti engedélyeket a méhgyilkos vegyszerekre.

A méhek száma itthon és világszerte is drasztikusan csökken, több méhfaj már kipusztult. Ennek egyik legfőbb okai az ipari mezőgazdaságban használt vegyszerek, különösen a neonikotinoid rovarirtószerek. Ezeket a ‘90-es évektől elterjedt szereket gyakran csávázószerként használják, megjelennek a pollenben, a nektárban és a hajnali sarjadási cseppekben.

A terhelő tudományos bizonyítékok [2] [3] [4] alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára 2013-ban az Európai Unió három neonikotinoid (az imidakloprid, a klotianidin és a tiametoxám) részleges tilalmát vezette be a méhek számára vonzó termények (repce, kukorica, napraforgó) esetén. [5] A Greenpeace legfrissebb tudományos vizsgálatokat összegző tanulmánya [6] szerint még a jelenlegi korlátozott használat is veszélyes az élővilágra, ugyanis a szerek megjelennek a szántóföldek környékén és a vadon élő növényekben is, jelentős mértékben veszélyeztetve a méheken kívül sok más vadon élő fajt is, többek között a pillangókat, bogarakat és a vízi rovarokat, aminek tovagyűrűző hatása lehet az egész táplálékláncban, egészen a madarakig.

A magyar kormány mindezen tudományos bizonyítékok ellenére az elmúlt években többször is – legutóbb idén tavasszal – engedélyt kért az Európai Unió által ideiglenesen betiltott három neonikotinoid rovarirtó szer eseti használatára, veszélybe sodorva ezzel a hazai élővilágot, a beporzókat és így közvetve az egész magyar mezőgazdaságot. Az MTA által közzétett szakmai nyilatkozat szerint „a neonikotinoidok negatívabban érinthetik a hasznos szervezeteket, mint a kártevőket, ami miatt a vegyszeres kezelések akár nettó terméscsökkenést is okozhatnak.” [7] A méhgyilkos vegyszerek használata ráadásul teljesen indokolatlan. Az elmúlt években neonikotinoidok híján is rekordtermések születtek itthon [8].

A Bizottság jelenlegi javaslatában a neonikotinoid vegyszerek használatát kizárólag üvegházi körülmények között engedélyezné, minden más formájában betiltaná. [1] A javaslatról májusban döntenek a tagállamok képviselői. A Greenpeace Magyarország petícióban [9] kéri a Földművelésügyi Minisztérium vezetőit, dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, valamint Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárt, hogy Magyarország élővilágának és a magyar mezőgazdaság fenntarthatóságának védelmében a magyar kormány szavazza meg a neonikotinoid rovarirtó szerek betiltását és hazánk ne adjon ki több eseti engedélyt a méhgyilkos anyagok használatára.

„A beporzók és az emberek védelme érdekében egyértelmű, hogy be kell tiltani a méhgyilkos vegyszereket és elindulni a vegyszermentes ökológiai gazdálkodás irányába. A rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok mind ezt támasztják alá. Ezért Magyarországnak is felül kell bírálnia korábbi, neonikotinoidokat támogató álláspontját és a méhpusztító rovarítószerek teljes tilalmát kell támogatnia” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum