2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Az EU is véget vetne az egyszer használatos műanyagok korszakának

Az Európai Parlament ma az emberek és a környezet védelme mellett tette le a voksát azzal, hogy megszavazta az egyszer használatos műanyagok korlátozását. Innentől a tagállamok kormányain a sor: támogatniuk kell az uniós jogszabály megalkotását, miközben ellen kell állniuk az azt felpuhítani igyekvő legnagyobb műanyagszennyező vállalatok intenzív lobbimunkájának.

A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól: mind uniós szinten, a Európai Tanácsban, mind itthon lépjen fel a mindannyiunk életét és környezetét károsító műanyagszennyezés ellen, és mihamarabb terjessze az országgyűlés elé e tárgyban készült jogszabálytervezetét.

Az EP jelentős többséggel támogatta az Európai Bizottság (EB) terveit, [1] mely az európai vízpartokon leggyakrabban előforduló, egyszer használatos műanyag termékek és csomagolások mennyiségének csökkentését célozza. Sőt a képviselők még bővítették is az EB eredeti listáját azzal, hogy a korlátozandó termékek és csomagolások közé sorolták a polisztirol ételtárolókat is. Az EP továbbá javasolja, hogy a gyártókat terhelje anyagi felelősség az általuk forgalmazott egyszer használatos műanyagok okozta szennyezés felszámolásáért.

Erre azért is lenne nagy szükség, mert a brit sajtóban múlt héten kiszivárgott levél alapján a legjelentősebb műanyagszennyező cégek, mint a Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo és a Danone nagyon intenzíven próbálják felpuhítani az Európai Bizottság javaslatát.

A Greenpeace friss felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezett 11 legnagyobb gyorsan forgó fogyasztási cikkeket forgalmazó vállalat [2] (a Coca-Cola Company, Colgate-Palmolive, Danone, Johnson and Johnson, Kraft Heinz, Mars, Nestlé, Mondelez, PepsiCo, Procter & Gamble és az Unilever) közül egy sem tervezi a műanyagszennyezés mérséklését. A cégek jelenleg ismert megoldási javaslatai csak bebetonozzák, állandósítják a globális műanyagszennyezés jelenlegi tragikus helyzetét, hiszen az egyszer használatos műanyagok kivezetése helyett többségük még mindig csak az újrahasznosíthatóságra vonatkozó vállalásokat tesz. [3]

„Nem várhatunk tovább arra, hogy az óriáscégek önmérsékletet gyakoroljanak! Hiszen mára jól tudjuk, hogy a műanyagszennyezés túlmutat a természetvédelmi és esztétikai kérdésen: nemcsak az óceánok, erdők-mezők élővilágát keseríti, hanem parányi mikroműanyagok mutathatók ki akár vizeinkből, vacsoránkból, a tengeri sóból, a levegőből, egyre több élőlény testéből, és újabban emberi székletből is. Azt várjuk a magyar kormánytól és a többi uniós tagállamtól, hogy vegyék ki ők is a részüket a műanyagszennyezés felszámolásában: álljanak ellen a legnagyobb műanyagszennyezők erőteljes lobbijának, és támogassák az egyszer használatos műanyagok termékek és csomagolások kivezetését” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Az EU tagállamok kormányai várhatóan már a hét második felében közös álláspontot fogadhatnak el a témában, melyet a jogalkotási folyamat végső szakasza, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács közötti véglegesítés követ majd. Ez akár már most novemberben elkezdődhet, és minden tagállam kormányának nagy felelőssége van abban, hogy a születendő irányelv hatékonyan kezelje a műanyagszennyezést.

Magyarországon emellett azt várjuk, hogy a műanyag hulladékunkat csökkentő termékdíjtörvény módosítója még októberben az Országgyűlés elé kerüljön.

„Nagyon fontos lenne, hogy a társadalmi egyeztetésre küldött módosítót ne puhítsa fel itthon sem az ipari lobbi, és mihamarabb törvény tiltsa hazánkban az egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Eljött az idő, hogy a kormányok mindenhol az emberi egészség és a bolygónk jövőjét tartsák szem előtt” – fejezte be Tömöri.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…