2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Amerikai bíróság előtt fogja perbe Oroszország az amerikai kormányt

Putyin orosz elnök kedden bejelentette, hogy Oroszország amerikai bíróság előtt pert indít az Egyesült Államok hatóságai ellen az Egyesült Államokban birtokolt orosz diplomáciai javak elkobzása miatt. Erre az eljárásra utasítja az orosz külügyminisztériumot – jelentette a Magyar Békekör.
A BRICS csoport csúcsértekezletén, a kínai Hsziamenben tartott sajtótájékoztatóján Putyin azt is jelezte, hogy Moszkva fenntartja magának a jogot további amerikai diplomaták kiutasítására Oroszországból, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokkal abban állapodtak meg, hogy kölcsönösen 455 fő dolgozhat egymás országában. Nos, az USÁ-ban dolgozó 455 orosz diplomata közül 155-en az ENSZ-nek dolgoznak, az ENSZ-szel, nem pedig az Egyesült Államok kormányával kötött megállapodás alapján. Ennek következtében az Oroszországban dolgozó amerikai diplomaták létszáma 155 fővel nagyobb, mint az orosz diplomatáké Amerikában.

Mindazonáltal Moszkva, noha minden joga megvolna hozzá, egyelőre nem tervezi az amerikai diplomaták létszámának további csökkentését, hanem attól teszi függővé, hogyan alakul a helyzet a jövőben – fűzte hozzá.

Az orosz elnök „példátlannak” minősítette, hogy az amerikai kormány megfosztotta Oroszországot saját tulajdonainak használati jogától. ”Oroszország tulajdonjogát nyilvánvalóan megsértették. Ezért, első lépésben arra utasítom a külügyminisztériumot, hogy tegyen jogi lépést. Lássuk, hogyan dolgozik az oly sokat dicsért amerikai jogrendszer” – mondta Putyin.

A Magyar Békekör emlékeztet arra, hogy Trump elnök döntésére szeptember 1-én elrendelték a San Francisco-i orosz főkonzulátus, továbbá a New York-i és washingtoni orosz kereskedelmi kirendeltség bezárását, az amerikai szervek pedig szeptember 2-án elfoglalták az épületeket, és közölték, hogy oda többé nem térhetnek vissza az orosz kiküldöttek. Értesülések szerint közölték Oroszországgal, hogy épületeit kötelezően el kell adnia az Egyesült Államok kormányának.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek