2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A vírus idején is van segítség a bántalmazott gyerekeknek

Elindult a #nehagyd #vansegítség #kérjsegítséget kampány

A gyermekbántalmazás és elhanyagolás a koronavírusos időben még több gyereket, fiatalt érinthet, hiszen a környezetük most nem vagy kevéssé tud odafigyelni rájuk. Fontos tudni, hogy ebben a „bezárkózott” időszakban is tudnak a bántalmazottak segítséget kérni – segélyvonalak valamint online felület állnak rendelkezésre, ahova az érintettek fordulhatnak.

Sajnos számos olyan módja van a gyermekbántalmazásnak, amelyek akár egy életre megkeseríthetik a gyerekek életét. A fizikai bántalmazás mellett a lelki erőszak, a verbális abúzus vagy éppen az elhanyagolás, éhezés jelentősége sem elhanyagolható. Kamaszkorban a párkapcsolatokban is jelentkezhet a verbális és lelki fenyegetettség, míg mások a szüleiket látják ilyen helyzetben, ami szintén rossz hatással van a fejlődésükre. Sok fiatal, ha nem is a saját családjában, de egy-egy barátján észleli a jeleket, hogy valamilyen inzultus áldozata lett.

 

„2019-ben közel 1200 gyermek esett áldozatul családon belüli erőszaknak. A koronavírus idején az érintett gyerekeket/fiatalokat a tanárnő vagy éppen védőnő nehezebben vagy egyáltalán nem éri el, így egyrészt nincs, aki észrevegye a „jeleket”, másrészt az érintettek nem tudják, hogy kihez forduljanak ezekben a helyzetekben” – mondja Németh Ágnes, rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

 

Telefonszámok, chat alkalmazások bántalmazott fiataloknak

 

Az érintettek az alábbi elérhetőségeken tudnak segítséget kérni:

 

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: 116 111, https://kek-vonal.hu/index.php/hu/lelkisegely-vonal

 

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06 80 20 55 20, http://bantalmazas.hu

 

Yelon (chaten lehet beszélgetni): https://yelon.hu

#nehagyd #vansegítség #kérjsegítséget

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kampányt indított, hogy az érintettek figyelmét felhívja a fenti elérhetőségekre, és arra, hogy nincsenek egyedül a kiszolgáltatott helyzetben. A fiatalokat ma leginkább olyan közösségi platformokon lehet elérni, mint a TikTok és az Instagram. A kampány mellé már számos népszerű hazai  TikTok sztár állt, akik önkéntes alapon segítenek. A #nehagyd #vansegítség #kérjsegítséget kampány immár több mint 100 ezer fiatalt ért el.  A kampányban résztvevő influencerek: Szász Dorina, Szászné Nikoletta, Szender Milán, Liszkai Márk, Makovics Tina, Bálint Tibor, Makk Adrienn, Nasz Dani, Szilágyi Cintia, Gódor Titanilla, Török Vanessza, Csizmár Richárd, Sóvári Márk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek