2021. 10. 26. kedd

Dömötör
1 EUR 366 HUF
1 GBP 434 HUF

A rezsicsökkentés mellett a fenntarthatóság is fontos

Megelégedéssel tapasztaljuk, hogy a jelek szerint a kormány tovább kíván menni a rezsicsökkentésben, és – elfogadva a Jobbik javaslatát – 30 százalékban határozza meg annak mértékét. Emlékeztetek, hogy gazdaságpolitikusként az Országgyűlés 2010. június 14-i plenáris ülésén azt javasoltam, hogy a kormány ne elégedjen meg a hatósági árplafon bevezetésével, hanem a valóban indokolt működési és tőkeköltségek figyelembe vételével határozza meg az áram- és földgázárakat. Ilyen módon ugyanis a szocialista kormányok által a túlnyomórészt külföldi tulajdonú közműcégek részére garantált luxusprofit erőteljes visszavágásával már 2010-ben végrehajtható lett volna a rezsicsökkentés. Ugyanebben a felszólalásban javasoltam azt is, hogy az energiaárak letörésének érdekében a kormány használja ki a piaci verseny nyújtotta lehetőségeket, és tegye lehetővé az árak Magyar Energia Hivatal honlapján történő összehasonlítását, hogy a fogyasztók a legalacsonyabb áron juthassanak földgázhoz és áramhoz. A 2011. július 4-én tartott plenáris ülésen az Eurostat adataival bizonyítottam, hogy vásárlóerő-paritáson mérve Magyarországon volt a legdrágább az áram és Bulgária után második legdrágább a földgáz.

Nem elégedhetünk meg azonban csupán a lakosság rezsikiadásait kitevő árak 30 százalékos csökkentésével. Az is fontos, hogy megállítsuk a magyar áramtermelői kapacitások további csökkentését és – mivel 20 százalékkal nőtt az import áram részaránya – az áramimport folyamatos növekedését. A 2011. szeptember 13-i plenáris ülésen ennek figyelembe vételével a Jobbik nevében arra tettem javaslatot, hogy a kormány tegye lehetővé a lakosság részére a nagy tőkeigényű energetikai beruházások végrehajtásánál új, kollektív befektetési formák választását. Így a szükséges energetikai fejlesztések a meglévő lakossági megtakarításokból a tőkehiányos magyar gazdasági környezetben is biztosíthatók lennének. Ezáltal a magyar lakosság megtakarításainak szerkezete is javítható lenne, hiszen a gazdaságot nem pörgető bankbetétek helyett a lakossági megtakarítások jobban hasznosulnának működőtőke-beruházásokban.

A jövő héten határozati javaslatban fogom kezdeményezni, hogy a kormány ne elégedjen meg a rezsicsökkentéssel, hanem dolgozza ki a közműszolgáltatások fenntartható fejlesztésének lehetőségeit, és kormányzati ciklusokon átnyúló módon garantálja, hogy a szükséges fejlesztések történjenek meg. Ennek hiányában ugyanis az alacsony energiahatékonysággal működő termelői kapacitások továbbra is csupán környezetszennyező módon, drágán képesek az ország ellátásához szükséges energiát biztosítani.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

MISS EUROPEAN UNION néven nagy sikerű nemzetközi szépségversenyt rendeztek 2004-ben Magyarországon abból az alkalomból, hogy hazánk az Európai Unió ta…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum