2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A nemzeti ügyek kormánya ismét megalázkodott Szlovákia előtt

A mai nap folyamán Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és a kormány több tagja az Országházban fogadta Robert Fico szlovák kormányfőt és küldöttségét. A Jobbik Magyarországért Mozgalom döbbenettel értesült a tárgyaláson történtekről, amelyet csak a magyar kormányzat újabb behódolásaként tudunk értelmezni. A találkozó ugyanis ismét az elmúlt időszakban már megszokott forgatókönyv szerint zajlott le. Helyes és példamutató, hogy a magyar kormány támogatja a hazai szlovák oktatási intézmények felújítását, ám a viszontgesztusok – mint mindig – ezúttal is hiányoznak. Orbán Viktor – aki a két kormányfő legutóbbi találkozóján, Pilisszentkereszten a két ország kiváló kapcsolatáról beszélt – most azt sietett leszögezni, hogy a megkötött gazdasági megállapodás „azért áll biztos lábakon, mert a kölcsönös bizalmon nyugszik”. A Jobbik számára értelmezhetetlen, hogy a miniszterelnök milyen kölcsönös bizalomról beszél, amikor továbbra sem történt semmilyen előrelépés a felvidéki magyarság számára egyetlen sérelmes ügyben sem, legyen szó a nyelvtörvényről, az állampolgársági törvényről, a zászlótörvényről, a dunaszerdahelyi szurkolók megveréséről vagy éppen Malina Hedvigről.

Felháborítónak, felvidéki nemzettestvéreink nyílt semmibevételének tartjuk, hogy az őket érintő problémák a sajtó híradásai szerint a mai tárgyaláson sem merültek fel. Megdöbbentő, hogy Orbán Viktor a teljes kérdéskört annyival intézte el, hogy a „felállított bizottságok jól haladnak”, miközben mindenki számára világos, hogy három év alatt semmilyen ügyben sem sikerült megoldást találni. Az a magyar kormányfői kijelentés pedig, amely szerint ma új fejezet nyílik Magyarország és Szlovákia történetében, a politikai abszurd humor kategóriájába tartozik. Elkeserítő és kiábrándító, hogy ezen „új fejezet” nyitányaként a nemzeti elkötelezettségét szavakban mindig hangsúlyozó magyar kormány ismét a legmesszebbmenőkig megalázkodik Szlovákia előtt.

Az újabb Orbán–Fico találkozó után nyilvánvaló vált, hogy a magyar miniszterelnök számára felvidéki nemzettársaink jogfosztása csak sokadlagos kérdés. Mint ahogyan nem szólalt fel a szlovák állampolgárságuktól évek óta megfosztott magyarok érdekében a kettős állampolgársági törvényt folyamatosan a legnagyobb nemzetpolitikai sikerként értékelő Semjén Zsolt sem. A kormány számára láthatóan sokkal fontosabb az, hogy Fico személyében stabil európai szövetségesre leltek. A szlovák miniszterelnök nyilván a magyar közösséget ért sérelmek témájának ejtéséért cserébe támogatja az EU-ban Orbánt, és kiáll mellette a fideszes pártállam építése miatt megfogalmazódott európai bírálatokkal szemben. Így áldozza fel a Fidesz a nemzeti érdekeket a pártérdekek oltárán.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…