2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A nagy átverés?

Törvényjavaslatok és ami mögöttük van
A pénteken benyújtott törvényjavaslatok újabb nagy átverést készítenek elő a kis- és közepes jövedelműek számára. Adójuk nem csökken, járandóságaik és jogaik egy része viszont csorbul, és ha van lakáshitelük, annak törlesztő részlete biztosan megnövekszik.

A külföldi sajtóban is kontárnak nevezett kormány kétségbeesetten igyekszik gazdaságilag helyrehozni felelőtlen támadása következményeit, de e hónap elején a hitelfelvevők már szembesülhetnek törlesztő részleteik megnövekedésével.

A kormány közben össze-vissza beszél, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz. Hol átkozza az IMF-et, hol segítségért fordul hozzá. Előbb törvényben törölte el a szocialisták által bevezetett vezetői bérplafont, majd most visszaállítaná azt. Hol a két hónapon, hol a kétmillión felüli végkielégítések megvonásáról beszél, nem ad világos választ a közalkalmazottaknak. Hol beadja, hol visszavonja a médiaszabályokat.

A kapkodás közepette a kormány egyetlen dologban következetes: intézkedéseivel mindig a jómódúak járnak jól, a többiek pedig rosszul.

A most benyújtott törvénycsomagból annyi biztosan kiderül, hogy az új  cselédtörvény” szerint a jómódúak úgy dolgoztathatják háztartási alkalmazottukat, kertészüket, hogy nem kell gondoskodniuk sem nyugdíjáról, sem egészségbiztosításáról.

Nagy átverést jelentenek az új örökösödési szabályok is. Az átlagos családok öröksége már jelenleg is illetékmentes, örökösönként 20 millió forintig; két-három örökös családtag esetén tehát 40-60 millióig, amibe bőségesen belefért egy átlagos lakás vagy kisebb családi ház értéke. Könnyen lehet, hogy most az érintettek rosszabbul járnak, hiszen a leggazdagabbak gyerekei ugyan milliárdokhoz is közterhek nélkül juthatnak, de a szegényebb családokban az egyenesági leszármazottakon kívül a többi családtag már fizethet.

A végkielégítések 2 millió forint feletti részének elvonása már sújthatja az átlag körül keresőket is. A jogszabály nem csak azokat érinti, akiknek havi jövedelme több, mint 2 millió forint, hanem azokat is, akik egy év alatt kerestek ennyit. Ma a bruttó átlagjövedelem valamivel 200 ezer forint felett van. Az az ötvenes közalkalmazott például, akinek öt éve van hátra a nyugdíjig, húsz éve becsülettel dolgozik, összesen tizenkét havi végkielégítésre számíthatott, eddig. Havi bruttó 200-250 ezer forintos fizetés esetén ez már meghaladta a kétmillió forintot. Büntetik tehát a kirúgandók fideszes listáján szereplő nyugdíj előtt álló pedagógust, iskolaigazgatót, tisztviselőt is.
Kiadó: MSZP-frakció

A törvényjavaslatok arról tanúskodnak, hogy a kormány a médiavagyonhoz hasonlóan le akarja nyúlni a Nemzeti Üdülési Alapítványt is. Az új szabályok kikövezik a jogi útját annak, hogy az alapítvány olyan társasággá alakuljon, amelynek fő tulajdonosaként majd az államhatalom jelenlegi birtokosai dönthetik el: mit tesznek az eddig sok százezer munkavállaló és nyugdíjas üdülését, utazását segítő vagyonnal.

Egy örömteli hír persze azért kiolvasható a jogszabályokból. Ha valaki heti egy litert iszik saját főzésű pálinkájából, ezt tehermentesen élvezheti. Az adómentesség tudniillik azoknak és csak azoknak szól, akik évi ötven liter pálinkát saját fogyasztásukra főznek.-írja az OS-ben Lendvai Ildikó

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…