2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A nagyothallóknak is reményt adhatnak az őssejtkutatók

A nagyothallóknak is reményt adhatnak az őssejtkutatók

A hallásban szerepet játszó, működőképes csillósejteket hoztak létre őssejtekből német és amerikai tudósok. A frankfurti és a stanfordi egyetem kutatói szerint eredményük nagy lépést jelent a hallás visszaállítása irányába.

A kísérlet egerek esetében már sikeres volt, az embereknél való alkalmazásig a kutatóknak számos klinikai vizsgálatot kell elvégezniük. A létrehozott sejtek működése a fülben lévő csillósejtekéhez hasonló. Összesen tizenötezer ilyen csillósejt felelős a hallásért a belső fülben.
Stefan Heller, a Kaliforniai Egyetem fül-orr-gégésze és csapata tíz éven át próbálkozott egerek csillósejtjeinek létrehozásával. A sejtek a rezgéseket akusztikus jelekként továbbítják az agy felé. Amennyiben ezek a nem megújuló sejtek az élet előrehaladtával erős zaj vagy gyógyszerek hatására megsérülnek, halláskárosodás lép fel.
A tudósok ezernyi ilyen sejtet szeretnének előállítani mesterséges úton, hogy a süketség ellen új eljárásokat dolgozzanak ki. „Hatalmas áttörés lehet ez a természetes emberi hallás visszanyerésért vívott küzdelemben, amely nem összehasonlítható az eddigi mesterséges segédeszközökkel, mint például a hallókészülékek vagy a belsőfül-protézisek” – fejtette ki Tomi Ströver, a frankfurti fül-orr-gégészeti klinika vezetője.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…