2022. 08. 16. kedd

Ábrahám
1 EUR 406 HUF
1 GBP 482 HUF

A magyar bankrendszer a legkevésbé hatékony egész Európában

A magyar bankrendszer a legdrágább, a bankok költségszintje a legmagasabb egész Európában. Ez a Magyar Nemzeti Bank által publikált, legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentés egyik fontos megállapítása. Arról a bankszektorról beszélünk, mely a tavalyi évben 456 milliárd forintos profitot realizált, míg idén, az első negyedévben már csak 175 milliárd forint nyereséget könyvelt el. A jelentésből kiderül, hogy a magyar bankrendszer a legkevésbé hatékony egész Európában.

A mérlegfőösszeg arányos működési költségek bontásából látszik, hogy a személyi ráfordítások szintén a legmagasabbak Európa-szerte. Ezek személyi ráfordítások, azaz bankkárok fizetései. Az adminisztratív költségek tekintetében is lehangoló az arányszám. A nem hatékony banki működésből eredő költségeket a banki ügyfeleken realizált kamateredményből fedezik. Ehhez párosul, hogy az Orbán-kormány nagylelkűen megfelezte a bankadót és teljesen eltörölte a hitelintézeti járadékot, jelentősen hozzájárulva a banki profit maximalizálásához. A hatalmas adókönnyítések életbe léptetésével a bankok nincsenek ösztönözve a hatékonyságuk javítására, például egyes költségtételeket csökkentő fejlesztésekre, így nem is várható érdemi, pozitív irányú elváltozás a hatékonyságot illetően. Maradnak a magas működési és a banki ügyfeleket terhelő költségek.

A Jobbik 2018-as választási programjának szerves részét képezi majd a bankszektor bevonása az arányos közteherviselésbe: visszaállítjuk a 0,53 százalékos bankadó mértéket az 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegű bankok esetében és az Orbán-kormány által eltörölt a hitelintézeti járadékot is be fogjuk szedni a hitelintézetektől.

Bővebb információt ide kattintva talál.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Irány a suli!
10 + 1 tipp iskolakezdéshez, iskolatáska választáshoz Szeptember, becsöngetés. Fontos dátum gyerekek és szülők életében. Sokan nem várják, mások vi…

További cikkek