2022. 10. 6. csütörtök

Brúnó, Renáta
1 EUR 424 HUF
1 GBP 485 HUF

A lakhatásért tüntettek Budapesten

A lakhatásért tüntetettek szombaton, Budapesten. Mintegy ezren vonultak föl a Deák térről a parlament elé a lakhatási jog törvénybe iktatását, szociális lakásépítést, a családok szétválasztásának megtiltását követelve. A Város Mindenkié szervezet rendezte megmozduláshoz több mint ötven civil szervezet csatlakozott, köztük a Magyar Szociális Fórum (MSZF) is.
A tömeg elvonult a városháza, a belügyminisztérium, az emberi erőforrások minisztériuma előtt, elítélte az embertelen bánásmódot és politikát, majd a Kossuth téren tiltakozott a tömeges hajléktalanság és kilakoltatások ellen.

A rendezők csak néhány szervezet képviselőjének adtak szót. Az MSZF-nek nem. Alább közreadjuk Simó Endre el nem hangzott beszédét.

„Jogállamban a pénz a fegyver, joga, lakhatási joga annak van, akinek van pénze rá.

Sokfélék vagyunk, de egy dologban közös a véleményünk: olyan rendszerben akarunk élni, amely nem az erősebbnek állít piedesztált, hanem a gyengébb megsegítésében, az elesett felemelésében, a közös boldogulásban látja az élet értelmét.

Együtt gyászoljuk a kilakoltatások áldozatait, köztük Stiaszni Éva metróvezetőt, aki 51 évesen vetette ki magát óbudai lakásának 9. emeletéről, amikor a végrehajtók rendőri segédlettel rátörték az ajtót, hogy kilakoltassák. „Bocsáss meg nekem kislányom, nem bírom tovább elviselni ezt a sok igazságtalanságot!” – írta utolsó SMS-üzenetében gyermekének. Együtt gyászoljuk a mindkét lábára amputált 71 éves Emma nénit, Nagy Lajosnét, akit László Tamás XV. kerületi polgármester lakoltatott ki 2012-ben azzal, hogy „A szociális biztonság nem múlhatja felül a jogbiztonságot”. Emma néni heteken át az utcán aludt egy kerekes kocsiban. Kétszer hozták vissza a fagyhalálból, és háromszor lakoltatták ki, mielőtt szíve megállt volna dobogni. Gyászoljuk a fél béna Hüvelyes Lajost, akit Izabella utcai lakásából a pomázi pszichiátriára vittek rendőri kísérettel, mert azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz, ha kilakoltatják 24 négyzetméteres önkormányzati bérlakásából, ahol egyetlen társával, Méry kutyával élt. Mert ugyebár csak őrült lehet az, aki ragaszkodik otthonához!?

Gyászoljuk azt a 2660 embertársunkat, aki a mögöttünk álló 11 évben fagyott halálra az utcán és saját fűtetlen otthonában, mert elvették a fedelet a feje fölül, vagy nem volt mivel befűtenie.

A regnáló hatalom most úgy próbál úrrá lenni a tragikus tényeken, hogy nem szolgáltat adatot a fagyhalálról, letiltja a Facebookról azokat, akik arról számolnak be, hogy kartellezéssel kétszeresére-háromszorosára verték fel a tűzifa árát, szociális tűzifát pedig február közepéig ígérnek! Orbán Viktor Facebook oldalán pedig halálos fenyegetést tűrnek el azzal szemben, aki vette magának a bátorságot, hogy nyilvánosság elé tárja egy kétgyermekes éhező család helyzetét.

Tudják, mit válaszolt a rendőrség a sértett feljelentésére? Azt, hogy a halálos fenyegetés része a szabad véleménynyilvánításnak!  Itt tartunk, Uraim és Hölgyeim! És ha eltűrjük, csak rosszabb lesz!

A Magyar Szociális Fórum azért jött el a Lakásmenetre, hogy kifejezze: nem tűri az aljasságot, az embertelenséget, a jogtiprást, amit e jobb sorsra méltó hazában velünk szemben elkövetnek! Emberhez méltóan akarunk élni! Nem tűrjük, hogy csak egyesek élhessenek méltó életet!”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek