2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A kormány piszkos politikai játékot játszik a közmunkásokkal

Mára teljesen világossá vált, hogy a kormány közmunka programja csak szemfényvesztés, amivel időszakosan javítják a foglalkoztatási adatokat az aktuális választások előtt. A kormányzati sikerpropaganda valójában üres, az elmúlt években egyetlen tartós megélhetést nyújtó piaci munkahellyel sem lett több.
 KSH adatai alapján a választás után 113 ezer közmunkás vesztette el a szerény keresetet jelentő munkalehetőséget. Az adatok szerint 60 %-uk a továbbiakban semmilyen ellátást, segélyt sem kap majd, mindennapi megélhetése is veszélybe kerül.

Az önkormányzati választásokra készülve a kormány újra növelni kívánja a foglalkoztattak számát, majd a tervek szerint ismét csökkenni fog a munkában állok száma, ráadásul a szakértők számításai szerint a szükséges források is hiányoznak a kormányzati tervek megvalósításához.

A kormányzati politikai naptár szerint felvett, majd elbocsájtott közmunkásoknak esélyes sincs a munkaerőpiacra való sikeres beilleszkedésre, arra, hogy biztos hátteret nyújtsanak a családjuknak.

A Demokratikus Koalíció olyan gazdaság- és oktatáspolitika mellett áll ki, amelyik segíti a vállalkozások működését és fejlődését, valódi munkahelyeket létrejöttét. A közmunkát elsősorban a munkaerőpiacra visszavezető eszköznek tekintjük, és olyan foglalkoztatási intézményrendszer kiépítését támogatjuk, amelyik kiszámítható perspektívát jelent az álláskeresőknek. Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyjon fel a közmunkásokkal való lelkiismeretlen politikai játékkal, és végre alkosson olyan foglalkoztatási stratégiát, amelyik lehetővé teszi, hogy az uniós és a hazai források hatékony felhasználásával minél több magyar polgárnak lehessen tartós és megélhetést biztosító munkahelye.

Niedermüller Péter
a DK alelnöke,
EP képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…