2024. 02. 26. hétfő

Géza
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

A kórházak „államosítása” = privatizáció és megszorítás

Komoly félelmünk, hogy a kórházak államosítása valójában országszerte a privatizáció és a mutyizás fedőtevékenysége lesz. A Fővárosi Közgyűlés már hetekkel ezelőtt megszavazta azt az előterjesztést, amely forgalomképessé – vagyis privatizálhatóvá – tesz egy sor egészségügyi célú ingatlant. Hamarosan minden megyében ugyanez várható. Mindezt suttyomban és az önkormányzatokat kisemmizve tervezik elintézni. A megyei közgyűlési elnökök jogalap nélküli vagyonátadásról rendelkező döntése miatt feljelentést tesz az LMP.
Az illetékes országgyűlési bizottságok ülésén a fideszes képviselők nem támogatták a folyamat átláthatóságát biztosító javaslatot, pedig csak annyiról lett volna szó, hogy legalább az Állami Számvevőszék kapjon betekintést az intézményátadásba. Nyilvánvaló, hogy nem akarnak tanúkat a készülő nagyszabású, „spontán privatizációs” hullámhoz. A folyamat egyébként a Fővárosi Önkormányzat fideszes többségének döntése nyomán Budapesten már el is kezdődött.

A kormánypártok nem támogatták azt az LMP-s javaslatot sem, hogy az államosítás után ne váljanak forgalomképessé, vagyis eladhatóvá a megyei egészségügyi célú vagyontárgyak, ingatlanok. Tehát a Fidesz nyíltan bevallja: úgy államosít, hogy közben privatizál. Ezt teszi Budapesten is. Ráadásul nincs semmi biztosíték arra, hogy az eladásból származó bevételek az egészségügyet fogják gyarapítani. Ezzel függtek össze azok a módosító javaslatok is, amelyek szerint legalább kárpótlást kaptak volna a megyék az államosított vagyonért. A Fidesz ezeket is leszavazta. Ez megerősített bennünket abban, hogy helyesen tettük – a megyei közgyűlési elnökök jogalap nélküli, vagyonátadásról rendelkező döntésére reagálva – amikor hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tettünk. Az LMP szerint a megyéket súlyos anyagi kár érte.

-A legérdekesebb, hogy a megyei intézmények állami kézbe adásáról szóló törvény előterjesztője egy ponton saját magával sem értett egyet. A múlt héten három különböző parlamenti bizottság ülésén támogatta azt a fideszes módosító indítványt, amely – a kormány-előterjesztés egyik legfontosabb részét megtorpedózva – elvenné az egészségügyi tárcától az államosítandó kórházak felügyeletét. Egy negyedik bizottság viszont kiállt az eredeti javaslata mellett. Így az összesítésben Szócska Miklós szakmai koncepciója 3:1 arányú vereségre áll a zavarosban halászókkal vívott egyenlőtlen küzdelemben.

Mindeközben a 2012-es költségvetés tervezete szerint hazánk modernkori történelmében először csökken 4% alá az egészségügy részesedése a bruttó nemzeti össztermékből. Sem az államosítás költségei, sem a megyék által eddig az egészségügyre költött összegek pótlása nem szerepel a jövő évi költségvetésben. Úgy hozzák létre az állami egészségügyet, hogy valójában közben felszámolják azt.

Budapest, 2011. november 2.

Szilágyi László
országgyűlési képviselő,

az Egészségügyi bizottság tagja

Szilágyi Péter

országgyűlési képviselő,

az Önkormányzati és fejlesztési bizottság tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek