2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A kárpátaljai magyar falvak ukrán betelepítése ellen tiltakozik a Jobbik

A Jobbik Magyarországért Mozgalom megdöbbenve értesült az ukrán hatalom újabb elképesztő kezdeményezéséről, amely szerint a kelet-ukrajnai „terrorellenes műveletben” részt vevő katonák magyarlakta, kárpátaljai területen kapnának földet. A javaslat szerint a beregvidéki Csonkapapi község földterületeiből összesen közel 49 hektár kerülne az ukrán katonák kezére.
A Jobbik az elmúlt hónapokban számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a kárpátaljai helyzet rendkívül veszélyes, a magyarok tömegesen menekülnek Magyarországra, míg helyükre ukrán betelepülők érkeznek, súlyosan megváltoztatva így az etnikai arányokat. Néhány héttel ezelőtt az Országgyűlésben is szóltam a kérdésről, ám a kormány képviselői minden alkalommal azt hangsúlyozzák, hogy a félelmek alaptalanok, sőt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség még rémhírterjesztéssel is megvádolta a Jobbikot és az üggyel foglalkozó hírportálokat. Az események különösen riasztóak annak fényében, hogy két évtizeddel ezelőtt a délszláv háborúban kísértetiesen hasonló volt a helyzet: magyarok tömegei menekültek az akkori Jugoszláviából Magyarországra, amely a délvidéki magyarság számarányának komoly csökkenését eredményezte.

Nemes gesztus, hogy a kormány tagjai, például Orbán Viktor miniszterelnök és Mikola István államtitkár hetek óta járkálnak Kárpátaljára, eddig azonban egyetlen szóval sem tiltakoztak a fenyegető jelenségek ellen, és a magyar közösség védelme helyett Ukrajna területi épségének fontosságát hangsúlyozzák közleményeikben. A Fidesz továbbra is azt a megalkuvó, az uniós álláspontot mindenben elfogadó és a kárpátaljai magyarokat teljesen kiszolgáltatottá tevő politikát folytatja, amelynek ékes példája volt, amikor a kormánypárti képviselők az Európai Parlamentben – a Jobbikkal ellentétben – nemcsak hogy feltétel nélkül megszavazták az ukrán társulási szerződést, hanem még felállva tapsoltak is mindehhez.

A Jobbik a lehető leghatározottabban felszólítja a magyar diplomáciát, hogy Amerika és az EU érdekeinek kiszolgálása helyett tegyen egyértelmű, konkrét lépéseket a kárpátaljai magyarok védelmében, és emelje fel szavát a magyar falvak elukránosítása ellen. Addig, amíg még nem késő!

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek