2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Hol a legolcsóbb a kötelező biztosítás a régióban?

Bizonyára sokan teszik fel a kérdést, hogy „Hol a legolcsóbb a kötelező biztosítás a régióban?”. Nem véletlenül, ugyanis egyébről sem hallunk az utóbbi években, hogy Magyarország szinte minden területen, az utolsó helyen kullog.

Ellőttünk jár már Románia, Szlovákia, Csehország, és Lengyelország is. Az eltanulóból lassan bukott szamár lesz, ha hihetünk a médiának. Egy azonban biztos, mégpedig az, hogy vannak olyan területek, amelyekben nem az utolsók között vagyunk, hanem az élbolyban. Ez pedig nem más, mint a kötelező biztosítás díjazása. Bár tény, hogy Magyarország sok tekintetben drágább hely, mint a környező országok, de azért vannak kivételek. A kötelező biztosítás díja egy ilyen üdítő kivétel.

Hol a legolcsóbb a kötelező biztosítás a régióban? Ideje megválaszolnunk a kérdést. A lenti táblázat egyértelműen megmutatja, hogy a régió egyes országaiban hogyan is alakulnak a kötelező biztosítás díjai. Komoly meglepetések is vannak benne. Látható, hogy bizonyos értelemben, hazánkban a legolcsóbb a kötelező biztosítás, mégpedig, ha magát a díja összegét nézzük. Azonban, ha a kötelező biztosítás átlagos díját összevetjük az adott országra jellemző átlagos havibérrel, a magyar árak akkor is első helyen vannak, még ha csak holtversenyben is.

A kedvező helyzet kialakulásának több oka is van. Talán legfontosabb árcsökkentő tényező, a biztosító társaságok közötti árharc, amely segítségével mind több ügyfele t szeretnének a hálójukkal befogni. Látnunk kell azt is, hogy Magyarországon nem kevesebb, mint 15 biztosító társaság rendelkezik kötelező biztosítási termékkel, amely egy ilyen kis ország esetében soknak mondható. Nyilván ez a helyzet az ügyfeleknek kedvez, hiszen így nagyobb kínálatból választhatnak, és a társaságok keresik az ő kegyeiket. Szintén komoly befolyással bír a díjakra a díjszámítás módszertana. Így Magyarországon is sok tényező figyelembevétele mellett alakul ki a végleges ajánlat. Számít többek között az okozott balesetek száma, a jogosítvány kora, az autótulajdonos neme, kora. Meg kell még említenünk a mindig jelenlévő akciók, kedvezmények árcsökkentő hatását.

A táblázatból az nagyon jól kitűnik, hogy a két legrosszabb helyett országban a legalacsonyabb az átlagos havibér. Ez kicsit meglepő, mert józan ésszel az ember arra számítana, hogy minél kevesebbet keresnek egy országban az emberek, annál olcsóbbnak kellene lenniük a kötelező biztosítás díjainak is, mert ellenkező esetben nagy veszélye áll fel annak, hogy az ügyfelek fizetésképtelenek lesznek, és tömegesen alakulnak ki díjtartozások, ami igazából senkinek sem jó.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek