2024. 04. 17. szerda

Rudolf
1 EUR 393 HUF
1 GBP 460 HUF

A K2-re indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Júniusban veszi kezdetét a Magyar K2 Expedíció
Ismét együtt indul útnak Klein Dávid és Suhajda Szilárd, ráadásul számukra már ismerős terepet vesznek célba: a 8611 méteres K2 csúcsára szeretnék feljuttatni a magyar zászlót oxigénpalack és teherhordók nélkül. Földünk második legmagasabb hegycsúcsára éppen három évvel ezelőtt indult el először a két hegymászó, de abban az évben a természeti erők nem kedveztek nekik: a hegy felső szakaszán egy hatalmas lavina söpört végig, így akkor senki nem jutott fel a hegy tetejére. A Magyar K2 Expedíció a tervek szerint június 7-én veszi kezdetét, az expedíciót a TV2 támogatja.

2016-ban mászott együtt először „nyolcezresen” Klein Dávid és Suhajda Szilárd. Dávid közvetlenül az Annapurna (8091 m) első magyar megmászása után indult útnak mászótársával. Akkor a K2-n két nagyon erős akklimatizációs kört valósítottak meg, azonban egy hatalmas lavina keresztülhúzta számításaikat. A lezúduló hó végérvényesen megrongálta a fix köteleket és elmosta a magashegyi táborokat, így a hegyen tartózkodó valamennyi csapat beszüntette a mászást. A párosnak azonban mindez nem szegte kedvét, ma egy sajtótájékoztató keretében jelentették be az expedíció médiatámogatójával, a TV2-vel, hogy 2019-ben ismét a „hegyek királya”-ként is emlegetett K2 csúcsát veszik célba. Bár a K2-vel több hazai csapat is próbálkozott korábban, a hegy csúcsát még nem érte el magyar hegymászó. Ezen szeretne változtatni Dávid és Szilárd, akik azt is elmondták, hogy hosszú távra terveznek.  

„A magyar hegymászás komoly utat járt be azóta, hogy 1990-ben egy hazai mászócsapat feljutott a Cso Oju 8201 méteres csúcsára, teljesítve ezzel az első „nyolcezrest” a magyar hegymászás történetében. Azóta sorra születtek a hazai sikerek és már csak a Sisapangma , a K2 és az Everest csúcsának palack nélküli megmászása hiányzik ahhoz, hogy teljesítsük a „Himalája koronája” néven ismert kihívást, vagyis, hogy elmondhassuk, hogy a Föld valamennyi „nyolcezresének” csúcsán állt már magyar állampolgár. A következő néhány évben Szilárd barátommal azon leszünk, hogy felkerüljön a korona a magyar hegymászás e közös alkotására és teljesítsük az eddig kimaradt „nyolcezreseket”. Ehhez az első lépés idén a K2 megmászása oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül” – mondta el Klein Dávid.  

A K2 a Föld második legmagasabb hegycsúcsa, Pakisztán és Kína határán, a Karakorum hegységben. A csúcs tengerszint feletti magassága 8611 méter. Először két olasz hegymászónak sikerült megmásznia 1954-ben. A himalájai csúcsokkal ellentétben ez a hegy leginkább a nyári időszakban mászható, hiszen a Himalája vonulata a monszunnal érkező csapadékot felfogja, így annak hatása a Karakorumban már nem igazán érzékelhető. 2005-ben Kollár Lajos vezetésével Erőss Zsolt és csapata is megkísérelte elérni a K2 csúcsát, Zsolt azonban az időjárási viszonyok miatt 8350 méterről kénytelen volt visszafordulni.

Az expedíció során a hegymászók az úgynevezett Abruzzi útvonalat (Abruzzi-gerinc) követik majd.  Az alaptábor elérése után kezdetét veszi a magashegyi akklimatizáció és a táborlánc kiépítése: az egyes akklimatizációs körök során Dávid és Szilárd az alaptábor felett kisebb táborokat épít majd ki. A táborokban élelmet, sátrat hagynak hátra és a táborlánc kiépítése során szervezetüket is hozzászoktatják a ritkább légkörhöz. Várhatóan 3-4 ilyen akklimatizációs kört hajtanak majd végre. A csúcstámadás napján a legfelső táborból indulnak majd, és ide, vagy egy alsóbb táborba térnek vissza.

Az expedíció kapcsán a sajtótájékoztatón Zájer Attila, a TV2 Média Csoport Ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta: „Büszkén csatlakozunk a Himalája Koronája Expedíciósorozathoz, nagy izgalommal követjük végig műsorainkban és online platformjainkon Klein Dávid és Suhajda Szilárd útját a felkészüléstől a csúcshódításon át egészen a hazatérés pillanatáig. Bízunk benne, hogy ez alkalommal sikerül a K2 csúcsára kitűzni a magyar zászlót.   A két kivételes sportoló expedíciójának összefoglaló filmjét, a TV2 Csoporthoz tartozó Spíler TV csatornáján láthatják majd a nézők” – tette hozzá Zájer Attila.

Dávid és Szilárd célja valóban a csúcs elérése, de az odavezető út legalább annyira lényeges, mit a csúcs maga: fontos számukra az etikus, sportszerű mászás – ezért nem használnak oxigént vagy teherhordókat –, a környezettudatos expedíciózás, a helybéliek tisztelete, és természetesen a mászás során átélt közös élmények. Ezenfelül mindketten vallják, hogy „egy expedíció akkor tekinthető sikeresnek, ha elérték a csúcsot és a hegymászók épségben le is jöttek a hegyről.”

A Himalája koronája:
A Földön 14 hegycsúcs létezik, amely a tengerszinttől számítva 8000 méternél magasabb. Közülük mind Ázsiában, a Himalája és a Karakorum hegyvonulataiban található. E csúcsok megmászása különösen veszélyes, mert ebben a magasságban igen kevés – csupán harmadannyi – oxigén áll a hegymászók rendelkezésére, éppen ezért fontos előzetesen hozzászoktatni a szervezetüket a légkörhöz az akklimatizációs körök során. A „Himalája koronája” ennek a 14 csúcsnak a megmászását jelenti. Az első személy, aki a kihívást teljesítette, Reinhold Messner volt, akinek a tizennegyedik csúcsot 1986. október 16-án sikerült elérni.

Az Eseményhorizont csapatáról:

Az eseményhorizont programot Klein Dávid hívta életre 2002-ben, Suhajda Szilárd pedig 2016 óta tagja a csapatnak. Céljuk a hazai hegymászás és a „tiszta” (oxigénpalack nélküli) mászás ügyének szolgálata, himalájai expedíciók szervezése, valamint az egészséges életmód és a mozgás fontosságának közvetítése. Az Eseményhorizont hozta létre a Magyar Nyolcezres Adatbázist (www.m8000.hu), amelyet a Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetséggel közösen üzemeltetnek.

A Magyar K2 Expedíció legfontosabb adatai:

TIMING
Dátum (hozzávetőleges kalkuláció)    Tervezett fázis
2019. június 7.    Indulás a budapesti Liszt Ferenc reptérről, az úti cél Iszlámábád, Pakisztán
2019. június 20.    Az Alaptábor elérése (Skardu tartományi fővároson keresztül)  
2019. június 20 – július vége    Mászó időszak (táborok kiépítése, akklimatizáció, csúcstámadás várható időpontja: augusztus eleje)
2019. július vége / augusztus eleje    Levonulás
2019. augusztus 10.    Hazaérkezés Budapestre

TÁBOR – MAGASSÁG  
Tábor / csúcs    Magasság
Alaptábor    5000 m
1-es tábor    6000 m
2-es tábor    6700 m
3-as tábor    7300 m
4-es tábor    8000 m
Csúcs    8611 m

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…