2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Jobbik visszautasítja az ukrán szélsőségesek hazugságait

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében a leghatározottabban visszautasítom a clipnews.info portálon „Az ungvári ukrán-magyar botrányt magyar nacionalisták tervelték ki” címmel 2013. március 23-án megjelent ukrán nyelvű cikk aljas és hazug rágalmait. Felháborító, hogy az írás többször is arra utal, hogy az komoly utánajárást követően készült, azt a látszatot keltve, hogy valódi oknyomozó munkáról van szó.
Mint az közismert, március 16-án Ungváron ukrán soviniszták – vélhetően a Szvoboda (Szabadság) nevű szélsőséges ukrán párt tagjai vagy szimpatizánsai – aljas támadást intéztek Kárpátalján vendégeskedő magyarországi gyermekek ellen. Válogatott szitkozódások közepette letépték a nemzeti ünnepünk alkalmából viselt kokárdáikat is. A Szvoboda részéről egyébként már korábban is rendszeresek voltak a durva magyarellenes támadások, elég csak a vereckei emlékmű többszöri meggyalázásra gondolni. Ezeket a cselekményeket a Jobbik már több alkalommal is határozottan elítélte.

Az említett cikk az eseményekről teljesen hazug módon számol be. Varju Zoltán – akit az írás a gyermekek kísérőjének nevez – a résztvevők elmondása szerint nem is tartózkodott a helyszínen. Nem igaz az az állítás sem, hogy Varju a Jobbik tagja, vagy hogy egy hónappal ezelőtt magam találkoztam volna vele, mint ahogyan az sem, hogy „nacionalista képzéseken vett részt a Jobbik nyári táboraiban”, vagy a „Jobbik Ausztriában rendezett nemzetközi konferenciáján”. Ez utóbbi kapcsán a szerző vélhetően a magyar kormány által összehívott Magyar Ifjúsági Konferencia 2011. májusi ülésére céloz, amely természetesen nem pártunk rendezvénye volt. Elképesztő és gyalázatos az a rágalom, amely szerint a magyar gyermekek provokálták volna az ukrán szélsőségeseket, és az egész egy kitervelt akció lett volna, amely mögött a Jobbik és személyem állt. A portál által részletesen leírt eseményekből egy szó sem igaz!

Aljas dolog, és egyben az elkövetők végtelen gyávaságának tanúbizonysága is ezt az újabb támadást a magyarok nyakába varrni, sőt egyenesen a Jobbik provokációjának nevezni. A Jobbik Magyarországért Mozgalom a leghatározottabban elítéli a magyarországi gyermekek megtámadását. A Szvobodát egy primitív, gyűlölködő, soviniszta alakulatnak tartjuk, amelynek célja a kárpátaljai magyarság megfélemlítése. A Jobbik mindig fel fogja emelni szavát az ilyen megnyilvánulások ellen, és továbbra is kiáll elszakított nemzetrészeink mellett.

Pártunk a rágalmazó írás kapcsán jogi lépések megtételének lehetőségeit vizsgálja.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek