2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Ételrendelés online, feketén szállítva

Nem csupán a megrendelők fizettek a kiszállított ételekért, hanem a vállalkozók is, ugyanis „elfelejtettek” nyugtát adni és feketén foglalkoztatták alkalmazottaikat Borsodban. Ahhoz, hogy valamilyen finomság kerüljön az asztalra, nem feltétlenül kell az üzletekben sorba állni, majd energiát nem kímélve elkészíteni az éppen fogunkra való falatokat, hiszen akár telefonon, akár online is megrendelhetjük azokat.
Így tettek a Borsod megyei adóellenőrök is, akik 3 étterem weblapjáról kiválasztották és online megrendelték az ételféleségeket, majd azok házhoz érkezésekor igazolták magukat. Az egyik esetben semmilyen nyugtát nem kaptak, csak egy úgynevezett „pincérblokk” lett hozzátűzve a kiszállított ételek dobozához. A kiszállítást végző személyek egyike sem volt a jogszabályi előírásoknak megfelelően foglalkoztatva. Két futárt adóhatósági bejelentés nélkül foglalkoztattak. Egy személynél pedig kiderült, hogy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoztatja a munkáltatója, azonban a 2012. január 1-jétől hatályos rendelkezések alapján a kölcsönbevételt az adóhatóságnak elmulasztották bejelenteni.  
Az a vállalkozó, aki az adóhatósághoz be nem jelentett futárával, nyugta nélkül szállíttatta ki a revizorok által megrendelt ételt, súlyos bírságra számíthat. Ugyanis mind a nyugta-kibocsátási kötelezettség elmulasztása, mind a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt maximálisan 1.000.000 Ft összegű mulasztási bírság szabható ki terhére. Ráadásul a bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt – mivel az nem üzlethelyiségben történt – az üzletzárást helyettesítő bírság kiszabására is sor kerül, ami magányszemélyek esetén maximum 200.000 Ft, más adózó esetén legfeljebb 500.000 Ft összegű lehet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…