2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

A Jobbik töretlenül kiáll a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósítása mellett

Határozati javaslatot nyújtott be a közelmúltban a Magyar Országgyűlés részére a Jobbik parlamenti frakciójának elnöke, Vona Gábor, valamint a frakció két tagja, Gyöngyösi Márton és Kepli Lajos. A javaslat tárgya a Déli Áramlat nemzetközi földgázvezeték magyarországi szakasza megvalósulásának elősegítése volt.


A Jobbik álláspontja szerint Magyarország és Európa földgázellátása szempontjából kardinális kérdés a beruházás mihamarabbi üzembe helyezése. Az ukrajnai helyzet világossá tette, hogy a szállítási útvonal diverzifikációja elemi érdek. Sok éves késésben van az EU, hiszen majd’ egy évtizedig olyan illuzórikus projektek kötötték le az energiáit, minta Nabucco, amelynek sem a pénzügyi, sem az ellátási feltételei nem voltak adottak.

A közelmúltban az Európai Unió és a háttérből az USA részéről olyan nyomás érkezett a vezeték nyomvonalával érintett EU tagországok felé, amely a létesítés hátráltatását, sőt megakadályozását tűzte ki célul. Magyarországon szükségessé vált a tervezés és a kivitelezés időszakára a kormányzati intézkedések felülvizsgálatára egy kizárólag a magyar érdekeket figyelembe vevő legfelsőbb szintű ellenőrző testület megalakítása az Országgyűlésben. Erre tett javaslatot a Jobbik, okulva többek között Bulgária példáján, hogy hasonló nyomás alá a magyar kormányt ne helyezhessék.

Sajnos a kormányzó erő nem tartotta érdemesnek arra javaslatunkat, hogy a törvényhozás érdemben tárgyaljon róla. Csak remélni tudjuk, hogy ez az elutasítás nem a fent említett transzatlanti nyomás hatására történt. A Jobbik a magyar országgyűlésben továbbra is mindent elkövet, hogy hazánk energiastratégiai érdekeit aktuális politikai érdekek ne írhassák felül, és a Déli Áramlat földgázvezeték mielőbb megvalósuljon, ezáltal biztosítva hazánk gázellátását az ukrajnai helyzet alakulásától függetlenül.

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…