2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A Jobbik nyílt levele

Nyílt levél Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselőnek, államtitkárnak, református lelkésznek, kurátornak
Tisztelt Államtitkár Úr!
Ön, mint az Élő Szó Az Igazságos Társadalomért Alapítvány kuratóriumi tagja, nyilvánvalóan tisztában van az alapítványuk által támogatott sajtóorgánumok által közvetített értékekről. A napokban a mindennapi.hu közéleti hírportálban, hazug, alpári stílusú, rágalmazás jelent meg az egyik vezércikkben Vona Gáborról, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökéről és országgyűlési frakciójának vezetőjéről.

Túl azon, hogy Vona Gábor megtette a feljelentést becsületsértésért és nem szorul más védelmére, a korrektség jegyében szeretnék választ kapni néhány kérdésre. A kritika és a szabad véleménynyilvánítás természetesen minden egyes újságíró és médium alanyi joga, de egy keresztény, és önmagát erkölcsös portálként meghatározó orgánumtól ez stílus és az igazmondás hiánya mindenképp szokatlan. Lényegét tekintve a cikk szerzője csupa hazugsággal és ferdítéssel töltötte meg irományát, hogy az írásából áradó gyűlöletről már ne is beszéljünk. Mint a hírportálon olvasható, a kuratórium egyes tagjai különböző keresztény-keresztyén egyházak lelkipásztorai, lelkészei. Vélhetően elkerülte figyelmüket Balavány György főszerkesztő ámokfutása, amelyet az Ön eddigi némasága is feltételez az ügyben.

A mindennapi.hu főszerkesztője – amint a honlap két nappal ezelőtti önsajnáltató, gyáva cikkéből kiderül – az utóbbi időben számos civil embertől kapott kritikát és fenyegetést is, amiért a rendőrséghez fordult. A legvehemensebb fenyegetés stílusa semmivel sem volt különb, mint amilyet Balavány György maga alkalmazott írásában.

A mindennapi.hu szerkesztői ars poeticájukat meghatározó kis írásukban a következőket írják:

„Keresztény újságírók vagyunk. Szerkesztőségünk tagjai különféle egyházakból valók, számunkra a közös teológiai keretet az egyetemes apostoli hitvallás jelenti.”

Szögezzük le, eddig nem ismertünk olyan apostoli hitvallást és alapvetést, hogy valakinek „rohadjon ki a bele, meg rák egye ki a szívét”. Valószínűleg szavazásra sem tettek fel ezekhez hasonló kérdéseket.

Tisztelt Balogh Zoltán Úr!

Ön, mint a kormány Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára, mint polgári konzervatív értékeket valló országgyűlési képviselő, mint református teológus – lelkész, s egyáltalán, mint magyar állampolgár, hogyan ítéli meg Balavány György főszerkesztő munkásságát?

Hogyan értékeli azt, hogy a kereszténység nevében, állítólag egy keresztény újságíró, a keresztény hitvallással ellentétes, minősíthetetlen és uszító stílusban hazudozzon a magyarság egyik legsúlyosabb problémáját nevén nevező tisztességes politikusról!?

Tisztában vagyunk természetesen Vona Gábor gondolatainak súlyával és az azt kiváltó reakciókkal, amelyek rendre csak egy bizonyos mondat kiragadását önmagában értelmezik, míg a szövegkörnyezet többi részét meg sem említik. Ahogyan tette az Ön által felügyelt lap is.

Emlékeztetőül, Vona Gábor szó szerint így fogalmazott a cigányságról: „Mindent meg kell tenni, hogy oktatással, munkával felemeljük a cigányságot, de igen, el kell érni azt is, hogy a cigányság népszaporulatát lelassítsuk és normális, az ország stabilitását nem veszélyeztető szintre szorítsuk vissza. Vona Gábor nem azt mondja, hogy sterilizálásra, meg koncentrációs táborokra van szükség, amit ilyenkor a lapok össze szoktak hazudozni, csak azt, hogy a cigányság népszaporulata az indokoltnál nagyobb, méghozzá nem azért, mert ez náluk kulturális jelenség. Azért, mert a hibás szociálpolitika erre neveli őket, a megélhetési gyermekvállalásra. A Jobbik azt szeretné, ha a cigányság annyi gyereket vállalna, amennyit a munkájából tisztességgel fel is tud nevelni. Ahogy azt minden felelős család teszi Magyarországon.”

Vajon mi történne, ha Orbán Viktor miniszterelnökre szórná valaki a legprimitívebb cigányátkot egy közéleti lap hasábjain? Megválaszolom, a teljes közélet elhatárolódását várnák el, a szokásos petícióba kezdenének, a médiahatóság nyilván azonnali vizsgálatot rendelne el, az Önökhöz közel álló sajtóorgánumok – nem kevés számban léteznek ilyenek – pedig hetekig írogatnának a hallatlan skandalumról.

Mi hisszük, hogy egyedül az egyenes és őszinte beszéd vihet előre és csak az elmúlt évtizedek tabukkal gazdagon tűzdelt „polkorrekt” közbeszédének végérvényes lezárása hozhat érdemi változást, hiszen „Az igazság szabaddá tesz”.

Reméljük, hogy a „kétharmados fülkeforradalom” után nem a Balavány-féle lesz az új keresztény-keresztyén közéleti stílus.

Abban is bízunk, hogy Önnek van véleménye a mindennapi.hu internetes oldalon közöltekről, s levonja a szükséges következtetéseket.

Várom megtisztelő válaszát.

Tisztelettel:

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, az egyházügyi kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…