2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A Jobbik munkahelyteremtő megoldásai az alacsonyan iskolázottak számára

Az Orbán-kormány hibás foglalkoztatáspolitikájának eredményeképp a szakképzett emberek külföldre menekültek munkát keresni, a magyar gazdaságban a csökkenő piaci foglalkoztatáson belül is egyre magasabb arányban hódít teret a multinacionális cégek összeszerelő üzemeiben, éhbérért ajánlott, betanított munka. Azonban ezeket is többnyire olyan családos, szakmai tudással is rendelkező emberek kényszerülnek elfogadni – akár iskolai végzettségük elhallgatása révén is –, akik itthon akarnak maradni. Ezt eredményezte, hogy a Fidesz-kormány a szakképzettség nélküli emberek alkalmazását támogatja kedvezményekkel.
A fideszes közfoglalkoztatás mind a munkába szoktatás, mind a képzés terén teljes csőd, az elsődleges munkaerőpiacra történő továbblépések száma elenyésző és szinte kizárólag azok számára nyitott, akik piacképes szakmával és több éves korábbi munkatapasztalattal bírnak. Nekik a közfoglalkoztatás csak rövid távú megélhetési kényszermegoldás.

A képzetlen, jellemzően cigány származású, aluliskolázott réteg számára az Orbán-kormány semmilyen valódi megoldást nem talált, és semmilyen kilátást nem kínál a jövőre nézve sem. A közfoglalkoztatás csak a foglalkoztatási statisztikák manipulálását szolgálja.

A Jobbik a mezőgazdaságban a kis és családi gazdaságok, Hangya szövetkezetek életre keltésével visszahozná a vidéki cigányság számára mindig is az egyik legfőbb megélhetési forrást jelentő alkalmi és idénymunkát, a napszámot.

A Jobbik Hét vezér gazdaságfejlesztési terve pedig több pontjával is az építőipar országos fellendülését eredményezné, amely a cigányság másik, korábban is jellemző megélhetési lehetőségét fogja újra  biztosítani az építőipari segédmunkák tömeges megjelenésével.

Akik pedig nem tudnak a piaci munkaadók számára értékelhető minőségben munkát végezni, azokat egy megújított közfoglalkoztatási rendszerben fogjuk valóban munkára szocializálni, indokolt esetben képezni.

A Jobbik ténylegesen megvalósítja a most csak szlogen szintjén létező célt: nem segélyt osztunk, és a közbiztonság megerősítése révén felszámoljuk a megélhetési bűnözésnek még a fogalmát is. Ellenben származástól és iskolázottságtól függetlenül mindenki számára lehetővé tesszük, hogy munka révén biztosítsa megélhetését.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek