2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A Jobbik kegyelettel emlékezik a volhíniai mészárlás lengyel áldozataira

A Jobbik Magyarországért Mozgalom tisztelettel hajt fejet a volhíniai véres vasárnap során az Ukrán Felszabadító Hadsereg (UPA) által 74 évvel ezelőtt lemészárolt ártatlan lengyel emberek emléke előtt.

A tragikus események idején az ukrán soviniszta UPA közel száz, lengyelek lakta települést támadott meg a korábban Lengyelországhoz tartozó mai Nyugat-Ukrajna területén. A véres atrocitásokban körülbelül százezer lengyel vesztette életét. A szocializmus évtizedei alatt a mészárlások áldozatairól beszélni sem volt szabad, ahogy arról sem, hogy a lengyel Honi Hadsereg jelentései szerint a megszálló magyar honvédek számos esetben álltak ki a lengyel falvak népe mellett, fegyverrel védve meg őket az UPA támadásaitól, örök példát adva mindannyiunknak a lengyel–magyar barátságról.

A Jobbik elkötelezett abban, hogy a Magyarországon mai napig alig ismert volhíniai véres vasárnap eseményeit a magyar közvéleménnyel megismertesse. Meggyőződésünk, hogy kötelességünk a történelmi igazságtétel, az áldozatokra történő kegyeletteljes emlékezés és a felelősök megnevezése.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese és Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió Magyar–Lengyel Baráti Tagozatának alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek