2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A Jobbik Ifjúsági Tagozata ellenzi a pályakezdők bércsökkentését

A Jobbik Ifjúsági Tagozata elfogadhatatlannak tartja Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár legújabb ötletét, miszerint a pályakezdő fiatalok kezdetben a mindenkori minimálbér 80 százalékát kapják csak fizetésként.

A magyar foglakoztatási piac egyik legnagyobb problémája a tehetséges, diplomás és szakmunkás fiatalok kiáramlása az országból. Véleményünk szerint ez a javaslat csak felgyorsítja ezt a folyamatot. Ez érinti a több nyelven beszélő diplomás fiatalokat, hiszen a következő tíz évre közel 8,5 millió nem fizikai jellegű állás keletkezését prognosztizálják Európában. A javaslat azonban főként a szakmunkás fiatalok kivándorlását fogja felgyorsítani hisz az ő alapbérük a javaslat szerint sok esetben egy közmunkás javadalmazásával lesz egyenlő. A felvetés azért is teljesen átgondolatlan, mert az a nyugat-európai bérszínvonalat veszi alapul. A hazai kezdő fizetések így is jóval az uniós átlag alatt vannak, és ezt akarja tovább csökkenteni a kormány. A javaslat legkárosabb hosszú távú hatása pedig a demográfiai adatokban fog lecsapódni, hiszen a külföldi egzisztencia megteremtésével ki fog tolódni a családalapítás is. Ez egy fogyó nemzet számára pedig életveszélyes.

 

A Jobbik Ifjúsági Tagozata ezért határozottan elutasítja a kormány ilyen irányú javaslatait és arra kéri a kormányt, hogy az átgondolatlan kijelentések helyett fáradozzon a fiatalok itthon tartásán. Jelenleg ugyanis a magyar fiatalok nagy részének sokkal vonzóbb a kivándorlás, mint a szülőföldön való boldogulás. Véleményünk szerint a valóban tartalmas gyakornoki programok és a pályakezdő fiatalokat alkalmazó vállalkozások adókedvezményei jelenthetik a megoldást.

 

Jobbik Ifjúsági Tagozat

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek