2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

A Jobbik feljelentést tesz a Viresol Kft. szennyezése és a hatósági mulasztások miatt

Az elmúlt fél évben számos alkalommal fordultunk a hatóságokhoz annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság, kiderüljön végre, hogy mi történt a Viresol Kft-nél. A Mátrai Erőmű több évtizedes tevékenysége során még nem fordult elő olyan, hogy a környékbeli patakok ilyen módon lennének szennyezve, majd pedig az tovább szennyezve a Tarna, Zagyva, illetve a Tisza vízfolyamát, óriási területre jelentsen veszélyt, ráadásul kétszer is egy éven belül.

Minden hatósági megkeresésünk elutasítást kapott, semmitmondó válaszokat küldtek, kitértek a felelősség alól. Ezek közül kiemelnénk, amikor a területileg illetékes építési hatóságtól próbáltunk információkat szerezni arra vonatkozóan, hogy a törvényes kereteket és a szükséges építési előírásokat betartva épült-e meg a keményítő üzem.

Most kiderült, hogy nem.

Éppen ezért feljelentést teszünk, melyben kérjük a hatóságokat, hogy vizsgálják azt is, kik mulasztottak, miért kellett fél évet várni a Mátrában élőknek, hogy kiderüljön a igazság? Történt-e mulasztás a tervezés, a kivitelezés, de legfőképp az engedélyezés kapcsán? Szerintünk, igen.

A kérdés, hogy miért csak most derült ki, hogy Mészáros Lőrinc cége veszélyezteti a Mátrát és az ott élők egészségét? A hatóságok vajon szakmai hibát vétettek vagy pedig utasítást hajtottak végre, amikor szemet hunytak egy nem megfelelően működő cég tevékenysége fölött? Bízunk benne, hogy a vizsgálatokból erre is fény derül.

Dudás Róbert és Nunkovics Tibor a Jobbik országgyűlési képviselői

„Közlemény:

A VIRESOL Keményítő- és Alapanyaggyártó és Forgalmazó Kft. 2019 júliusi vízszennyezési ügyében 2020. április 9-én kelt 35500/2592/2020. ált. számú, környezetkárosítást megelőző intézkedésekre kötelező vízvédelmi és vízügyi hatósági határozat még nem végleges, ezért annak megismerése az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 33. § (5) bekezdése alapján jelenleg nem lehetséges.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság”

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…