2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Jobbik elítéli a meghunyászkodó kormányt

A kifelé harsány és harcias retorikát folytató kormány a legújabb hírek szerint mintegy háromszor annyi támogatást adott a hazánkban működő multicégeknek, mint 2010. előtti elődei. Szögezzük le már az elején: minden egészséges modern gazdaságnak szüksége van multicégekre, és nem sajnáljuk az értelmes, munkahelyeket megőrző vagy a bérszínvonal emelkedését szavatoló támogatásokat.
Ugyanakkor a magyar kis és közepes méretű vállalkozások alig jutnak segítséghez, csak mikroszkopikus méretű csomagokhoz férnek hozzá – a kulcs a közteherviselésen és az arányosságon lenne. Hiszen a „szabadságharcos” Fidesz a vendéglátósok és más vállalkozások bértámogatására alig 7 milliárdot fordított, 2020-ban 67 milliárdot juttatott a megacégeknek.

Az is beszédes, hogy míg az Audi hazai cégének a teljes 2020-as kiesését (!) kipótolták, addig a magyar gazdaságot a hátukon cipelő kis és közepes méretű vállalkozások ennek töredékére sem számíthatnak. A multinacionális támogatottak között természetesen találunk más külföldi autógyártót is, hiszen ez, jelesül a német autógyártási szektor az, amely előtt Orbán Viktor és kormánya teljességgel behódolt. Egyrészt vissza nem térítendő kedvezmények tömegével támogatják az amúgy Magyarországon erősen profitáló cégeket, másrészt olyan stratégiai megállapodásokat kötöttek velük, ahol eszük ágában sem volt kikötni az itt dolgozó alkalmazottak bérének legalább lassú közelítését az európai átlaghoz.

Pedig ha mindez a Jobbik, mint magyar néppárt programjának megfelelően legalább egy lépcsőzetes rendszerben megkezdődött volna, családok tízezrei vészelhették volna át könnyebben a járvány okozta válság eddigi szakaszait. Hozzá kell tennünk azt is, hogy az érintett cégek egy része különféle praktikákkal adózatlanul szivattyúzza ki profitja nagy részét Magyarországról, s a máshol harciasnak tűnő kormány ez esetben fülét-farkát behúzta.

Emlékezetes, maga a miniszterelnök volt az, aki egy külföldi konferencián a befektetők tőkéjét azzal próbálta ide csábítani, hogy itt a minőséghez képest kellőképpen alacsonyak a munkabérek, valamint igencsak rugalmas a munka törvénykönyve… Látható: a hazafias hevület a multik és a befektetők előtt gyakran elpárolog, ahogy a nemzeti érdekek képviselete is, és marad a Fidesz által kiszolgáltatott magyar gazdaság, ahol a GDP-adatok a német autógyárak prospektusainak és szezonális ajánlatainak sikerétől függ.

A Jobbik világa egészen más. Nem sajnáljuk a támogatásokat senkitől, ha azok értelmesek, jusson belőlük kisebb és nagyobb cégek számára egyaránt, de maradjon mindenki számára! Ugyanakkor mi, amint tehetjük, újratárgyaljuk az említett szerződéseket, és kikötnénk bennük a munkabérek lépcsőzetes közelítését az európai átlaghoz. Eltöröljük a munkavállalói kiszolgáltatottságot bebetonozó törvényeket, valamint új stratégiai megállapodást kötünk, mégpedig a hazai kisvállalkozókkal. Továbbá általános járulékcsökkentést hirdetünk, olyan módon, hogy az engedmény egy részéről a munkabérek színvonalának növelését várjuk el, azzal a céllal, hogy aki akar, tudjon is a szülőföldjén boldogulni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek