2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

A Google helyett az agrárkamara elnökétől vár választ a Jobbik

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés legutóbbi ülésén került napirendre a megye mezőgazdasági helyzetét bemutató beszámoló. A

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezúttal is kitett magáért. Noha az intézmény nem kevés pénzt szed be a gazdáktól, erejéből egy a Wikipédia, a Google és a KSH információiból összeollózott dokumentumra futotta, amely minden mezőgazdasági ágazatot képes volt öt táblázatban összefoglalni elemzés, következtetés, célok és megoldások nélkül.

A Jobbik képviselőiben számos kérdés merült fel, melyekre kielégítő választ nem kaptunk.

Választ várunk továbbra is arra: minek köszönhető, hogy a gazdaságilag rendkívül elmaradott megyénkben a mezőgazdasági dolgozók bruttó átlagbére havi 175 ezer forint? Hogyan lehet az, hogy bár az önkormányzatok mezőgazdasági munkavégzésre folyamatos start és közmunkaprogram támogatásokat kapnak, az ágazatban alkalmazott munkaerő mégis csupán 3,2 százaléka a teljes alkalmazotti létszámnak?

Tudni szeretnénk, a megye mezőgazdasági társas vállalkozásai a kvóta alapú támogatások hány százalékát igénylik és kapják meg, illetve a családi gazdaságok, valódi őstermelők, egyéni vállalkozók mekkora részesedéssel bírnak ebből?  Milyen a tényleges munkaerő alkalmazása birtoknagyságok szerint, és melyek azok a gazdasági szervezetek, amelyek ezer hektár feletti területeken gazdálkodnak?  Mi az oka annak, hogy bár a juhágazat 90 százalékban egyéni és családi gazdaságokra épül, az állattartó telepek korszerűsítésében mégis aránytalanul kevés támogatást kapnak? Nem tudjuk, hogy hány külföldi, illetve kettős állampolgár tulajdonol megyénkben valamilyen formában termőföldet! Valamint azt sem, hogy a tavalyi év során lezajlott állami földárveréseken mennyi bevétele keletkezett az államnak megyénkből.

Választ nem a Google-tól, hanem a megyei agrárkamara elnökétől vártunk volna! Ha az agrárkamara és szervei a gazdákat szankcionálja a hiányosan dokumentált gazdálkodással kapcsolatban, a saját működéséről kiállított szegénységi bizonyítványért vajon lesznek felelősök?

Jámbor Márk és Bíró László, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselői

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek