2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A DK az Európai Parlamentben védi a magyar média szabadságát

Július 1-jén megalakult az új Európai Parlament. A Demokratikus Koalíció képviselői azonnal munkához is láttak: a reklámadóval kapcsolatban intéztek kérdést az Európai Bizottsághoz.
Molnár Csaba és Niedermüller Péter fölidézte, hogy az erről szóló törvény korlátozza a sajtószabadságot és torzítja a médiapiaci versenyt, amennyiben az adóból befolyó teljes összeg kétharmadát az ellenzékinek nem mondható, de a kormány által nem ellenőrzött, a reklámpiac alig 15%-át birtokló TV-csatornának, az RTL Klubnak kell befizetnie. Emlékeztetnek arra is, hogy a törvénnyel kapcsolatos aggodalmainak hangot adott az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője, Dunja Mijatovic is.

A képviselők, hivatkozva az Európai Unióról, valamint az Európai Unió Működéséről szóló szerződések, továbbá az EU Alapjogi Charta és az Emberi Jogok Európai Egyezménye megfelelő cikkelyeire, arra kérdeztek rá, hogy a törvény mennyiben felel meg a független médiával kapcsolatos európai értékeknek és normáknak, és hogy amennyiben ezekkel nem áll összhangban, szándékában áll-e a Bizottságnak jogi eljárást kezdeményezni a sajtószabadsággal kapcsolatos uniós vívmányok védelmében.

A DK képviselői, ahogy ígérték, az Európai Parlamentben a magyar érdekekért állnak ki – akár a magyar kormánnyal szemben is.

DK Sajtóiroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek