2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A DK a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását kezdeményezi

Az Orbán-kormány immár a törvényes működés látszatára sem kíván ügyelni. A nemzetbiztonsági szakszolgálat új vezetőjét úgy nevezték ki, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága előzőleg nem hallgatta meg, holott a törvény világosan kimondja, hogy ez a meghallgatás a kinevezés nélkülözhetetlen formai előfeltétele.
Az természetesen nem újdonság, hogy a kormány minden érdemi ellenőrzés, így a parlament ellenőrző szerepe alól is ki akar bújni, eddig azonban a törvényes formaságokhoz úgy-ahogy tartották magukat. Ha törvénytelenül akartak eljárni, legalább módosították azt a törvényt, ami szándékaikat keresztezte, formailag törvényesítve a törvénytelenséget. Úgy látszik, most már erre sem veszik a fáradságot, holott a jogszabályellenes kinevezéssel a kormány azt is kockáztatja, hogy a szakszolgálatoknál keletkezett információkat nem lehet majd törvényesen, például a bíróság előtt bizonyítékként fölhasználni.

A Demokratikus Koalíció követeli a törvényellenes kinevezés visszavonását. Egyúttal kezdeményezi az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága rendkívüli ülésének összehívását Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatása céljából.

Vadai Ágnes
ogy. képviselő
alelnök (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek