2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A Demokratikus Koalíció közleménye a Homofóbia Elleni Világnapon

A mai világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy sok ember azért szenved el különböző hátrányokat, mert nem sorolható be a heteroszexuálisok közé, a nemi identitása nem magától értetődő. A megkülönböztetés formája sokféle lehet, a verbális erőszaktól, az akár törvények által lefektetett hátrányos megkülönböztetésekig, vagy akár a melegek elleni erőszakos fellépésig. Az intolerancia megnyilvánulhat nyíltan, és rejtetten is, például olyan hangulat kialakításával, amelyben egy homofób megnyilvánulás rendben lévőnek számít.
Számos jel mutatja, hogy Magyarországon az utóbbi években fokozódott az intolerancia és a homofóbia. Egyre többen egyes kisebbségekben, csoportokban keresik a nemzeti felemelkedés gátját, és könnyen megtalálni vélik ezt a melegekben is. Ennek köszönhetően ma, 25 évvel azután, hogy a WHO törölte a homoszexualitást a mentális betegségek jegyzékéből, még mindig sokan gondolják azt, hogy a melegség betegség. Ennek hatására ma az LMBTQ-közösség tagjai sokszor nem merik vállalni önmagukat akár a közvetlen környezetük előtt sem, az őket ért hátrányos megkülönböztetés esetén sem fordulnak hatósághoz, és ez a feszültség akár öngyilkossághoz is vezethet.

Magyarország ezen a téren is távolodik a nyugati demokratikus országoktól. Ott épp házasságot köt egy ország miniszterelnöke azonos nemű párjával, vagy egy parlament választáson annyi nyíltan meleg képviselő jut be a törvényhozásba, amely az országban élő LMBTQ-közösség arányainak megfelel, ráadásul a magyar közgondolkodás számára furcsa módon a képviselők között legtöbben a konzervatív párthoz tartoznak. Ugyanakkor nálunk akár egy miniszterelnöki megbízott is következmények nélkül ábrándozhat buzilobbiról, vagy miniszterelnök-helyettes lehet korábban szakállas bácsikról vizionáló politikus.

A Demokratikus Koalíció létrejötte óta egy olyan Magyarországért küzd és tesz, ahol a homofóbia eltűnőben van, ahol a befogadó és toleráns társadalom kiveti magából a bármiféle hátrányos megkülönböztetést szorgalmazókat vagy eltűrőket. Ezt a célt a DK szerint nem lehet elérni a mostani kormánnyal, így többek között ezért is tartjuk elsődleges fontosságúnak a kormány távozását, és az ország újjáépítésének megkezdését. Küzdjünk ezért a célért közösen, közös erővel!

Sebián-Petrovszki László
DK LMBTQ-munkacsoport vezetője
pártigazgató

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek