2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A 4K! szolidáris az EU-csatlakozással nehéz helyzetbe kerülő horvát dolgozókkal

Horvátország EU-csatlakozásával a hétköznapi horvát emberek számára a könnyebb határátlépés vagy a külföldi tanulási lehetőségek nyújtotta előnyök eltörpülnek azok mellett a gazdasági hátrányok mellett, amelyeket a piacnyitás jelent. Az EU-csatlakozás valódi gazdasági előnyeit kizárólag a tőkeerős külföldi vállalatok és befektetők, valamint az őket kiszolgáló horvát gazdasági-politikai elit tagjai élvezhetik.  „A hétköznapi magyar emberek már megtapasztalhatták, hogy mit jelent egy gazdaságilag kiszolgáltatott országban élni az unió perifériáján, ahol az EU-csatlakozással csak a helyi gazdasági-politikai elit járt igazán jól. Horvátországban ugyanez történik. Ezért kell szövetségre lépnünk a horvátokkal és minden, hasonló helyzetben lévő néppel. Horvátország EU-csatlakozásával a régiónk még nagyobb súllyal képviselteti magát az Unióban, így hatékonyabban tudunk fellépni a közös érdekeinkért” – mondta Nagy András, a 4K! alelnöke annak kapcsán, hogy Horvátország 28. tagállamként július 1-jén csatlakozik az Európai Unióhoz.

„A horvát dolgozók, valamint a kis- és középvállalkozók ugyanazzal fognak szembesülni, amit mi is láttunk az elmúlt kilenc évben: a munkahelyek bizonytalanná válnak, a tőkehiányos horvát cégek pedig nem bírják a versenyt és tönkremennek. A 4K! ezért magától értetődőnek tartja, hogy szolidaritást vállaljon a horvát emberekkel, akik változtatni akarnak ezen az egyoldalú gazdasági függésen és kiszolgáltatottságon. Nekünk, a hasonló helyzetben lévő kelet-európai országok lakóinak csak együttműködve van esélyünk arra, hogy érdemben befolyásoljuk a régió gazdasági függését fenntartó uniós politikát” – hangsúlyozta Nagy András.

A jelenlegi Európai Unióval az a probléma, hogy a piaci politikát EU-s szintre viszi, míg a szociális politika leszorítja tagállami szintre. Míg a közös piaci politika az európai bankokat és nagytőkét segíti, az államoknak ezt kell kiszolgálniuk, miközben orvosolniuk kellene az emiatt bekövetkező társadalmi károkat. Mivel a kettőt egyszerre nem tudják megtenni, előbb-utóbb cserben hagyják a saját társadalmaikat. Ez történt Magyarországon és Horvátországban is ez várható. A 4K! azt akarja, hogy ha közös piacpolitika van, akkor közös szociálpolitika is legyen, és ebben a harcban társaink a horvát emberek.

A 4K! szerint Magyarország természetes szövetségesei a kelet-európai országok, amelyekkel a nacionalizmus helyett a közös lakóhely gondolatára épülő patriotizmus elve alapján köthetünk szövetséget. A horvát és a magyar patrióták ugyanazt akarják: élhető országot, ahol nem az elit, hanem a hétköznapi emberek diktálnak. Az érdekeink pedig régiós szinten is közösek. Szerbia, Montenegró és Macedónia már uniós tagjelöltek, a csatlakozásukkal a régiós szövetség tovább erősödhet az Európai Unión belül, a szoros együttműködésre ugyanakkor a 4K! szerint EU-tagságtól függetlenül is szükség van.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…