2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A 4K! legalizálni fogja a marihuánát Magyarországon

A Negyedik Köztársaság Párt a marihuána teljes körű legalizációja mellett száll síkra, követve a washingtoni modellt, jelentette be a párt budapesti sajtótájékoztatóján. A fű forgalmazásából származó állami bevételt a munkanélküliek álláskeresési járadékának kilenc hónapra való visszaemelésére fogják fordítani.
 „Tévedés történt, amikor a füvet a drogok közé sorolták be. Ideje helyre tenni, hogy mi micsoda. A fű nem drog” – mondta Istvánffy András, a 4K! elnöke. „A marihuána, hasonlóan az alkoholhoz, a kikapcsolódást szolgáló szer, csak kevésbé ártalmas, mint az alkohol. A fű nem okoz fizikai függőséget, és nincs halálos adagja, míg az alkoholnak van. Az alkohol ennek ellenére bárhol kapható, míg a fűfogyasztást börtönnel büntetik. Ez álszentség” – jelentette ki Istvánffy.

Tudományos konszenzus van arról, hogy a fű a korábbi tévhittel szemben nem kapudrog. A fűfogyasztás Magyarországon mostanra rég kitört a szubkultúra keretei közül, és mára általános társadalmi gyakorlattá vált. Hétköznapi emberek fogyasztanak munka után, társaságban, kikapcsolódásként füvet. A mostani álszent szabályozás bűnözőnek tekinti és akár két év börtönnel is bünteti őket. Ez a helyzet tarthatatlan és társadalomellenes.

„A jelenlegi helyzet rossz az államnak, amely óriási adóbevételektől esik el és rengeteg erőforrást pazarol hétköznapi emberek terrorizálására. Rossz az embereknek, akiknek rettegésben kell élniük, ha egy este sör helyett fűvel kapcsolódnak ki. Ez a helyzet egyedül a maffiának jó. Miért támogatja a kormány a maffiát?” – kérdezte Istvánffy András.

„Egyetlen ésszerű lépés van, a marihuána legalizációja. Ez óriási plusz adóbevételt jelent az államnak, és hatalmas érvágást a maffiának. Amikor egyik megszorítás követi a másikat, miért hagy az állam egy ekkora üzletet a maffia kezében? Ez luxus. A 4K! a plusz adóbevételeket a munkanélküliek álláskeresési járadékának kilenc hónapra való visszaállítására fogja fordítani. Senki nem gondolhatja, hogy ma három hónap alatt munkát lehet találni” – jelentette ki a 4K! elnöke.

A legalizáció további előnye, hogy hétköznapi embereknek többé nem kell drogdílerekkel kapcsolatot tartani. Ma a hatalom arra kényszerít a társadalomnak hasznos munkát végző, dolgozó embereket, hogy homályos hátterű dílerekkel, vagyis a maffiával tartsanak kapcsolatot. Ezek a dílerek ráadásul valódi drogokat is forgalmaznak. A legalizáció után sokkal kevésbé lesz könnyű a valódi droghoz való hozzájutás, ami nagyon fontos a fiatalok védelme szempontjából.
 
„Érdemes példaként tekinteni arra, ahogyan az USÁ-ban, Washington államban legalizálták a füvet” – mondta Nagy András, a 4K! alelnöke. „A 4K! által javasolt modellben a fű jövedéki termék lesz. A fű termesztéséhez engedélyt kell kiváltani. Az elárusító üzleteknek is engedélyre lesz szükségük. Nem szükséges kifejezetten marihuánaboltot nyitni, csak az a feltétel, hogy a füvet elkülönítetten kell árulniuk, vagyis külön tárolóban kell tartaniuk, és a fogyasztók nem vehetik le a polcról, kérniük kell a terméket. Vendéglátóhelyeken nem lehetne marihuánát árulni. 18 éven aluliaknak szigorúan tilos lesz eladni” – fejtette ki Nagy András.

Füvet szívni ott lehet, ahol jelenleg lehet dohányozni, de nem tilos alkoholt inni. A közterületen való marihuánafogyasztást azonos módon kell szabályozni, mint az alkoholfogyasztást. A helyi önkormányzatok hozzák meg a döntést, azonban együtt kell kezelniük a marihuánát és az alkoholt. Vagy egyiket sem, vagy mindkettőt lehet az utcán fogyasztani. Gépjárművet fű hatása alatt vezetni továbbra is tilos lesz.

„Otthon, saját fogyasztásra legfeljebb öt növényt lehetne tartani. Az otthoni termesztés regisztrációköteles. A regisztrációval évente 25 ezer forintot kell befizetni a megfelelő állami hatóságnak. Az utcán maximum 5 gramm fű lehet valakinél. Ajándékba is maximum 5 grammot lehetne adni 18 év feletti magyar állampolgárnak” – mondta el a 4K! alelnöke.
 
A fű legalizációja elkerülhetetlen. A jelenlegi rendszer rossz a gazdaságnak, álszent és fenntarthatatlan. A 4K! az első párt Magyarországon, ami bátran fel meri vállalni a legalizáció melletti kiállást. A Negyedik Köztársaság Párt bízik benne, hogy a többi magyar párt is állást foglal a marihuána legalizációja mellett.
 
Az elmúlt években Csehországban dekriminalizálták a fogyasztást, az USA két államában, Washingtonban és Coloradóban pedig teljes mértékben legalizálták a marihuánát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…