2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

75 éves kor felett másodrangú állampolgárrá válunk?

A 75 éves életkorra vonatkozó hitelfutamidő maximalizálás újabb bizonyítéka a kormány antiszociális, következetlen és bankokat védő felfogásának. Nem elég, hogy a devizahitelesek problémáját sem tudják megnyugtatóan rendezni – hiszen a terhet és a kockázatot továbbra is egyedül az adósok viselik, a bankok és az állam a felelősségen nem hajlandó osztozni velük –, most a 75 év feletti embereket akarják állami szinten is alsóbbrendűnek beállítani, amely miatt még a fedelet is elveszíthetik az érintett idősek a fejük fölül.

Érthetetlen, hogy ha egy adós 75 éves koráig biztonsággal tudta fizetni nyugdíjából a hiteltartozását, akkor egyszeriben miért válik olyan szintű kockázati tényezővé, hogy a futamidő hosszabbítása miatt esetlegesen még hátralévő tartozását egy összegben ki kelljen fizetnie. Míg a részletekkel továbbra is elbírna, addig ez a szabály akár a fedezetül szolgáló otthona elvesztését is eredményezheti. Normál gazdasági helyzetben érthető lenne egy ilyen szabályozás, azonban az állam dolga, hogy lehetőség szerint, a szükséges létfeltételeket mindenképp biztosítva, megvédje állampolgárait a külső gazdasági hatások okozta krízistől.

A kormány ahelyett, hogy az anyagilag amúgy is kivéreztetett emberek érdekeit próbálná védeni a pénzvilággal szemben, csak tologatja és elodázza a probléma megoldását. A Jobbik továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a kialakult devizahiteles helyzetért három fél a felelős: a bankok, az állam és az emberek. A társadalom már busásan megfizette az árat az őt terhelő felelősségért. Itt lenne az ideje, hogy a felvételkori árfolyamokon forintosítsák a devizahiteleket, az állam pedig – elismerve felelősségét – vállalja magára a különbözetet, és érvényesítve a bankok felelősségét is, találja meg a módját a pénzintézetekre történő részleges áthárításra.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…