2024. 02. 26. hétfő

Géza
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

6,6 százalék a költségvetés negyedéves hiánya

… magánnyugdíjpénztári vagyonnal kozmetikáz a Fidesz

Csökkenő bevételek, növekvő kiadások és a magánnyugdíjpénztári vagyon felélése jellemzi az egykulcsos adórendszer kudarcát nyögő költségvetés első negyedévét. A tavalyi első negyedévhez képest – a magánnyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül – 1,8 százalékponttal nőtt az idei költségvetési hiány.

Sajnos nyoma sincs a kormány által várt fellendülésnek: a kiadások 1,7 százalékkal nőttek, a bevételek 2,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A KSH friss adataiból kitűnik: a munkavállalói jövedelmek a tavalyi első negyedévhez képest 11,8 százalékkal csökkentek, miközben a munkaerőpiacon nyoma sincs a fellendülésnek.

A költségvetés hatalmas hiányát azonban egyelőre kevésbé érzi meg az ország, hiszen míg a szocialisták hitelt vettek fel, a Fidesz 3 millió ember magán-nyugdíjpénztári megtakarításait éli fel, és így leplezi saját kudarcos gazdaságpolitikáját. Ezt azonban ne tekintsük sem szakértelemnek, sem eredménynek, hiszen az ilyen felelőtlen gazdaságpolitika a jövő felélésével és a következő évek gazdaságpolitikai mozgásterének jelentős szűkülésével jár.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek