2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

466 millió forint lakossági adomány gyűlt össze az árvízkárosultaknak

Minden idők egyik legnagyobb árvize okozta károk elhárítására több mint 466 millió forint lakossági adomány gyűlt össze a Nemzeti Összefogás Vonalán és bankszámláján. 
A 1357-es Nemzeti Összefogás Vonalán, valamint a Nemzeti Összefogás bankszámláján összegyűlt adományból kizárólag a Tanácsban résztvevő öt karitatív szervezet – Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt – humanitárius jellegű feladatellátása finanszírozható.

Mivel az adakozók a 2013-as árvíz okozta károk helyreállítására, valamint a bajbajutottak megsegítésére szánták a felajánlásukat, ezért minden adományt felhasználnak, így nem képződik belőle tartalékalap.

30 milliárd a végleges kár
Az ár- és belvíz miatt a települések, a gazdák, az állami szervek és a helyreállítás költségei összesen várhatóan 30 milliárd forint fölötti összeget tesznek ki.

Az árvízi védekezésben érintett 95 település mindegyike benyújtotta igényét a vis maior keretre, összesen 10 milliárd forintos támogatást várnak költségeik, káruk megtérítésére, olvasható a lefolyo.hu oldalán.

Emellett a mezőgazdasági hivatalokhoz mintegy kétmilliárd forintos mezőgazdasági kárt jelentettek be a gazdák. Ezeket okozhatta az árvízi elöntés, buzgár, valamint maguk a védekező szervek.
Ehhez jönnek még a vízügy, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a katonaság és más állami szervek, továbbá a helyreállítás egyelőre pontosan nem ismert költségei. Összességében az 51 milliárd forintos, felülről nyitott kereten „bőven belül maradnak” a védekezési költségek, hozzávetőlegesen 30 milliárd forint fölött lesznek, olvasható a közleményben.
Segítséget ajánlott hazánknak az Európai Beruházási Bank
Az Európai Beruházási Bank (EIB) kész pénzügyi támogatást nyújtani az európai árvízkárok megtérítéséhez – jelentette be közleményében a luxembourgi székhelyű pénzintézet.

Eszerint Werner Hoyer, az Európai Unió bankjaként, nonprofit alapon működő EIB elnöke levélben ajánlotta fel a segítséget Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárnak, Robert Fico szlovák, Petr Necas cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

A természeti katasztrófával sújtott EU tagállamok az őket ért károk enyhítésére a 2002-ben felállított Európai Szolidaritási Alaptól is kérhetnek pénzügyi segítséget, bár az átutalások csak nehézkesen és relatíve nagy időátfutással jutnak el a rászorulókhoz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek