2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Egyre több helyről tiltják ki a Google Glass szemüveget!

Egyre több helyről tiltják ki a Google Glass szemüveget!

Egyre nagyobb az érdeklődés a Google Glass kiterjesztett valóságalapú szemüveg iránt. A kaszinó- és sztriptízbár tulajdonosok, filmesek, sőt több ország kormánya megelőző intézkedéseket sürget. Mivel szinte észrevétlenül lehet a készülékkel fényképeket, videó felvételeket készíteni, sokan a személyi- és szerzői jogokat és üzleti érdekeket sértőnek titulálják a google legújabb termékét.

Bár csak jövő tavasszal lesz a nyilvános premier, és egyelőre kevesen használhatják az okos szemüveget, máris nagy port kavart, sok az ellentmondás körülötte.

A hangvezérléssel is működő, 1500 dollár értékű szemüvegen az okostelefonokhoz hasonló funkciók vannak: GPS, üzenetküldés, -fogadás, fényképezés, videózás stb.
Mivel észrevétlenül lehet vele videózni és fényképeket készíteni, és azokat az interneten megosztani, sokan fenntartásuknak adnak hangot.

Kezdetben sokan azzal vádolták  a Google-t, hogy reklámozásra akarja használni a készüléket, az óriáscég azonban cáfolta ezt. Olyan félelmek is hangot kaptak, hogy a Google arcképfelismerő programmal látja el az okos szemüveget, amely visszaélésekre ad lehetőséget – írja a kulcsszo.hu.

Felnőtt tartalom?
A computerworlduk.com szerint, a MiKandi felnőtt tartalmat akart megjeleníteni a szemüvegen, a Google azonban nem adott engedélyt erre, mivel túllépte a jó ízlés határait. Erre a Teets and Glass app készítői finomítottak, és csak ruhába öltöztetett modellek lesznek „elérhetők” a csodaszemüvegen. Hosszú távon azonban nem lehet kizárni, hogy a felnőtt tartalmak elérhetőek lesznek, mivel a fejlesztők szerint igény lenne erre.

Vezetéskor nem szabad használni
A Focus Online német hírportál szerint a brit közlekedési minisztérium máris kijelentette, hogy  tilos lesz használni a Google Glass szemüveget vezetés közben. Az Egyesült Államokban is olyan törvénytervezet van készülőben, amely tiltani fogja az interaktív szemüveg használatát, mivel elvonja a figyelmet. Németországban a közlekedési szabályok értelmében nem használhat az autóvezető olyan eszközöket, amelyek látásban, hallásban zavarhatják. A lap megkereste a német közlekedési minisztériumot is, de azt a választ kapták, hogy még nem végeztek méréseket a Google Glass látáskorlátozó hatásáról.

Torsten Braner, a Taylor Wessing ügyvédi iroda partnere szerint a viselhető technológia újabb problémákat vet fel a magánszféra védelmével kapcsolatban. A közösségi jogász szerint nemcsak a készülékkel lehet visszaélni – másokról titokban szerzett információkkal –, hanem annak használójának személyes adatival is. 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…