2021. 10. 17. vasárnap

Hedvig
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF

30 lakással intézné el 900 ember lakhatását Miskolc

Csak formálisan tett eleget az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) utasításának Miskolc és érdemben továbbra sem foglalkozik a számozott utcai lakók százainak helyzetével – állítják a közleményben tiltakozó civil szervezetek.

Négylakásos háztömböt bont a városi ingatlangazdálkodó cég Miskolcon a számozott utcák területén 2015. december 9-én

Az EBH tavaly nyáron megállapította, hogy Miskolc közvetett módon hátrányosan megkülönböztette a stadionfejlesztési projekt útjában álló számozott utcai lakókat, amikor az önkormányzati lakásokból álló városrész felszámolását megfelelő elhelyezés biztosítása nélkül kezdte meg. A „telepfelszámolási” akció következményeként ugyanis az ott élt mintegy kilencszáz ember többsége – függetlenül attól, hogy rendben tartották-e a lakásukat, vagy fizették-e a számlákat – az elmúlt két évben vagy utcára, vagy lényegesen rosszabb lakáskörülmények közé került.

A hatóság 500.000,- Ft bírság megfizetésére és az érintettek megfelelő elhelyezésére vonatkozó intézkedési terv kidolgozására is utasította az önkormányzatot.

A városvezetés előbb több fórumon is megtámadta a határozatot, majd a jogerős döntés után végül arra kényszerült, hogy új Helyi Esélyegyenlőségi Programot (HEP) dolgozzon ki. A hatósághoz két hete benyújtott HEP-pel szemben azonban több civilszervezet mellett a dokumentumban partnerként megjelenített, ám a tervezésből teljesen kihagyott helyi roma önkormányzatnak is súlyos kifogásai vannak.

Miskolci Helyi Esélyegyenlőségi Program kivonatos szövege

A program lakhatással kapcsolatos egyetlen eleme ugyanis a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével létrejövő Szociális Lakásügynökség, amely mindössze 30 lakhatás nélkül maradt család befogadásáról fog dönteni, miközben jelenleg száz család él a településrészen, nem beszélve a már kitelepített és önként távozott több száz emberről, akik kompenzálása teljesen hiányzik a programból.

A többek között a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a TASZ, a Romaversitas, az ERRC és a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat által jegyezett közlemény szerint „az önkormányzat részéről jóval komolyabb felelősség- és kötelezettségvállalásra lenne szükség e programnál”, ezért annak teljes átdolgozására szólítják fel a városvezetést.

A civilek közleménye

A civilek szerint „amennyiben az Egyenlő Bánásmód Hatóság elfogadja az önkormányzat által benyújtott programot, akkor végképp eltűnik a lehetőség a megállapított jogsértés érdemi és méltányos rendezésére”.

A közlemény mellet a NEKI a napokban végrehajtási kérelmet is benyújtott az EBH-hoz, amiben elfogadhatatlannak tartják az inkriminált intézkedési tervet. Arra kérik a hatóságot, hogy kötelezze megfelelő HEP elkészítésére a miskolci városvezetést, és amennyiben úgy ítéli meg, szabjon ki újbóli bírságot.

Az RSK úgy értesült, hogy az EBH megkezdte a NEKI kérelmének vizsgálatát, és várhatóan néhány héten belül döntenek az üggyel kapcsolatban.

RSK

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy szolgálaton kívüli miskolci rendőr észlelése alapján állították elő a diósgyőri egyenruhások azt a sofőrt, aki egy zebrán kis híján elgázolt egy g…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum